Home » Știri » Știri sociale » Minivacanță 1 decembrie 2021. Câte zile libere vor avea de fapt românii. Decizia anunțată de ministrul Muncii

Minivacanță 1 decembrie 2021. Câte zile libere vor avea de fapt românii. Decizia anunțată de ministrul Muncii

Manolică Anca / 18.11.2021, 14:10
Minivacanță 1 decembrie 2021. Câte zile libere vor avea de fapt românii. Decizia anunțată de ministrul Muncii

Veste excelentă pentru bugetarii români, care vor avea o minivacanță de 1 decembrie 2021. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că va exista o zi liberă în plus de la Stat până la finalul lui noiembrie, pe lângă Sfântul Andrei și 1 decembrie. Astfel, s-a decis ca și 29 noiembrie să fie declarată zi liberă, astfel că bugetarii se vor putea bucura de un weekend prelungit.

Minivacanță de 1 decembrie 2021 pentru bugetari

Finalul lunii noiembrie se apropie cu pași repezi și, după cum bine știm, acesta vine și cu zile libere pentru bugetari. Pe 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, iar pe 1 decembrie sărbătorim cu toții Ziua Națională a României, și, potrivit Codului Muncii, acestea sunt zile libere oficiale de la Stat.

Anul acesta, cele două pică marți, respectiv miercuri, ceea ce ar însemna că luni, pe 29 noiembrie, angajații trebuie să meargă la muncă. Însă, joi, 18 noiembrie, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat un proiect de hotărâre care vine în întâmpinarea acestor două zile de sărbătoare. Astfel, ar urma ca și ziua de luni, 29 noiembrie 2021, să fie declarată nelucrătoare.

„Având în vedere că zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt zile libere stabilite prin Codul Muncii și că în acest an cele 2 zile pică în zilele de marți și miercuri, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a transmis în avizare externă proiectul de HG pentru ca ziua de luni, 29 noiembrie 2021, să fie nelucrătoare.”, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Muncii.

Posibilă minivacanță 1 decembrie 2021 anunțată de ministrul Raluca Turcan
Posibilă minivacanță 1 decembrie 2021 anunțată de ministrul Raluca Turcan

„Punte” între weekend și sărbătorile legale din 30 noiembrie și 1 decembrie

Minivacanță 1 decembrie 2021. Dacă această propunere va fi adoptată, o mulțime de salariați din România, în special cei angajați în sistemul public, vor avea trei zile libere în timpul săptămânii și încă două din weekendul anterior, în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie, inclusiv.

  • 27 octombrie – Sâmbătă
  • 28 octombrie – Duminică
  • 29 octombrie – posibilă zi liberă
  • 30 noiembrie: Sfântul Andrei – zi liberă legală
  • 1 Decembrie: Ziua Națională a României – zi liberă legală

Însă, există și o altă parte care nu vor beneficia de zilele libere atunci, ci, ulterior, prin compensare. Aici vorbim despre angajații din unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică sau alte locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Dacă această propunere va fi adoptată, nici elevii și profesorii nu vor mai merge la școală pe 29, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. Activitatea din școli și grădinițe ar urma să se reia joi, 2 decembrie, și să se încheie pe 23 decembrie, odată cu vacanța de iarnă. Vacanța de Sărbători se va încheia pe 9 ianuarie pentru copii de grădiniță și clase primare și pe 2 ianuarie pentru elevii de gimnaziu și liceu.

După ce proiectul de Hotărâre de Guvern va primi toate avizele necesare, acesta va trebui adoptat în ședință de guvern. Până la finalul anului 2021 românii vor mai beneficia doar de două zile libere, 25 și 26 decembrie.