Rapanele se numără printre preferatele celor care iubesc fructele de mare. În rândurile de mai jos am pregătit pentru tine nu o rețetă, ci mai multe idei rapide de a prepara cele mai gustoase rapane. Descoperă pas cu pas cum se pregătește acest crustaceu popular mai ales în apele Mării Negre. Câteva minute pe foc sau la cuptor sunt suficiente.
Rapanele sunt cunoscut pentru proprietățile lor afrodiziace, la noi în țară fiind consumate mai ales la restaurantele de pe litoral. Semnalate pentru prima oară în Marea Neagră, acestea își adu de fapt originea în Marea Japoniei, Marea Chinei și Marea Galbenă. În prezent, la noi, rapanele sunt mai mult exportate din captură decât consumate la nivel local.
Ingrediente
Mod de preparare
După ce sunt prefierte, se scoate carnea din ele și se curăță bine. Ulterior, se pune untul la topit într-o tigaie, peste care se adaugă rapanele și se sotează. Când au prins o crustă, se adaugă usturoiul ras prin răzătoare, vinul și se lasă la fiert la foc mare. Se adaugă vinul și se lasă la fiert la foc mare. La final, se pune ardeiul iute, se amestecă, după care se stinge focul și se adaugă peste restul ingredientelor: pătrunjelul, zeama de lămâie, sarea și piperul.
Ingrediente
Mod de preparare
Se scoate carnea din cochiliile de rapane fierte și se curăță bine. Ulterior, se pune untul la topit într-o tigaie și se adaugă rapanele. Când devin aurii se adaugă usturoiul tăiat feliuțe și vinul. După ce acesta s-a evaporat, se adaugă smântâna lichidă, condimentele și se mai gătește puțin. La final, se adaugă zeamă de lămâie, pătrunjelul și încă puțin piper.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală bine și se taie în bucăți mici, după care se adaugă zeama de lămâie și sarea peste ele. Apoi se curăță usturoiul, roșiile și ardeiul iute se taie cuburi și se toacă pătrunjelul.
Se pun rapanele în tigaia cu ulei încins, se adaugă usturoiul, ardeiul tocat iute și puțină sare și la scurt timp se adaugă cimbrul, foaia de dafin și busuiocul. Se sotează bine și după câteva minute de pun și roșiile. Se amestecă, se pune vinul și se mai lasă pe foc încă aproximativ cinci minute, până se evaporă alcoolul. La final se adaugă pătrunjel tocat, sare și piper, după gust.