Home » Când, unde, cum » De la ce vine numele KFC și când a apărut primul restaurant în România

De la ce vine numele KFC și când a apărut primul restaurant în România

Cojocaru Cristian / 27.01.2022, 21:15
De la ce vine numele KFC și când a apărut primul restaurant în România

KFC este unul dintre cele mai cunoscute restaurante de tip fast-food din lume. Istoria acestuia este destul de interesantă și cu siguranță nu toți cei care calcă pragul acestuia o cunosc. Află povestea fondatorului uriașei companii, dar și când și unde a apărut primul restaurant KFC în România.

Istoria lanțului de restaurante de tip fast-food

Kentucky Fried Chicken sau pe scurt KFC a luat naștere într-o cameră din spatele unei stații de benzinărie în mijlocul pustietății, urmând ca, de-a lungul timpului, acesta să devină cel mai mare lanț de restaurante fast-food cu preparate pe baza de pui din lume. Astăzi, se bucură de o prezență globală, iar hrana furnizată este savurată de milioane de oameni în fiecare zi.

KFC a fost încorporat în 1955 de către Col. Harland Sanders în Corbin, Kentucky. Dar povestea sa a început cu puțin înainte de atunci. Sanders s-a născut în 1890 și, la vârsta de 12 ani, a plecat de acasă pentru a lucra ca fermier după o copilărie tulbure. La vârsta de 15 ani, a părăsit ferma pentru a lucra la o serie de locuri de muncă cu succes mixt.

Diferitele sale slujbe includ încercarea lui ca pictor, pompier feroviar, plugar, conductor de tramvai, operator de feriboturi, vânzător de asigurări și operator de stație de service. Până în 1929, Harland și-a deschis propria benzinărie în Corbin, Kentucky. Aici a gătit pentru familia lui și pentru clientul ocazional din camera din spate.

Sanders, din toate punctele de vedere, obișnuia să folosească rețetele pe care mama lui l-a învățat să le facă. Pui la tigaie, șuncă de țară, legume proaspete și biscuiți de casă, pentru a numi doar câteva. Se pare că era talentat la gătit, iar știrile au început să se răspândească departe, permițându-i să deschidă un restaurant și un motel cu 142 de locuri în apropiere ,The Harland Sanders Court and Cafe. În 1936, Sanders a fost onorat cu titlul de „colonel Kentucky” de către guvernatorul statului.

kfc primul restaurant
Colonelul Sanders este cel care a fondat KFC

Primul restaurant KFC în România

Unul dintre cele mai populare lanțuri de restaurante din lume are peste două decenii de când se află pe piața din România. Primul punct KFC a fost deschis în luna aprilie a anului 1997, pe Bulevardul Magheru din București. Cunoscutul brand a dat dovadă de performanță de business, fiind totodată și una dintre primele opțiuni ale celor care se află la început de carieră.

De mai bine de 20 de ani de activitate pe piața românească, lanțul de restaurante s-a extins la nivelul țării, ajungând să numere peste 80 de unități pe teritoriul României. Totodată, Coffee Corner este locul de unde iubitorii de cafea își pot alege dintr-o gamă variată de produse și sortimente, dar și prăjituri și produse de viennoiserie cum ar fi croissantele.

Pe teritoriul României, acest lanț de restaurante este operat în sistem de franciză. Licența pentru România a fost acordată în anul 1997 companiei US Food Network cu restaurante în București, dar și în alte orașe din țară precum Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava, Oradea, Pitești sau Brașov. KFC România se poate lăuda și cu faptul că operează două restaurante în Chișinău, Republica Moldova dar și în Verona, Italia.