Home » Politică » Ce înseamnă SWIFT și ce șanse sunt ca Rusia să fie exclusă din acest sistem

Ce înseamnă SWIFT și ce șanse sunt ca Rusia să fie exclusă din acest sistem

Cojocaru Cristian / 26.02.2022, 12:04
Ce înseamnă SWIFT și ce șanse sunt ca Rusia să fie exclusă din acest sistem

Occidentul a anunțat un val de noi sancțiuni dure care vizează separarea băncilor Rusiei din sistemul financiar global și privarea țării de tehnologie vitală. Cu toate acestea, o armă financiară este păstrată de rezervă. Este vorba despre SWIFT. Află ce înseamnă SWIFT și care sunt șansele ca Rusia să poată fi exclusă din acest sistem.

Șansele ca Rusia să fie exclusă din sistemul financiar

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au amânat retragerea Rusiei din SWIFT, o rețea de mesagerie de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume. Statele nu au reușit să cadă la un acord cu privire la un prim-pas pe care unii l-au numit „opțiune nucleară”. Acest lucru ar dăuna atât Rusiei cât și economiilor mari din Europa.

Ucraina a făcut apel ca Rusia să fie eliminată din SWIFT după ce președintele Vladimir Putin a ordonat joi o invazie. Apelul de la Kiev a fost susținut de Lituania, Estonia, Letonia și Regatul Unit, dar alte țări europene au rezistat. Președintele american Joe Biden a declarat joi reporterilor că privarea Rusiei de acces la SWIFT este „întotdeauna o opțiune”. Dar, a adăugat el, „în acest moment, aceasta nu este poziția pe care restul Europei dorește să o ia”.

Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire a declarat că măsura ar putea fi totuși adoptată ca „ultimă soluție”. Este „una dintre opțiunile care rămâne pe masă”, a spus el jurnaliştilor înaintea reuniunii miniştrilor de finanţe din UE. Germania, care se bazează pe gazul rusesc pentru a alimenta cea mai mare economie din Europa, este cea mai remarcabilă rezistență. Cancelarul Olaf Scholz, care la începutul acestei săptămâni a câștigat laude pentru oprirea certificării unei noi conducte de gaze naturale din Rusia, a fost criticat acasă. Guvernul german a spus că o astfel de mișcare va necesita o pregătire atentă.

„O suspendare a SWIFT ar avea un impact masiv asupra plăților în Germania și asupra companiilor germane care fac afaceri cu Rusia, dar și pentru a stabili plățile pentru furnizarea de energie, toate ar trebui să fie bine pregătite”, a declarat Steffen Hebestreit reporterilor.

înseamnă swift
Mai multe state doresc eliminarea Rusiei din sistemul financiar SWIFT

Ce înseamnă SWIFT

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Fără o alternativă acceptată la nivel global, este o instalație esențială pentru finanțele globale.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar îngreuna mult mai mult pentru instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării, oferind un șoc brusc companiilor ruse și clienților lor străini, în special cumpărătorilor de exporturi de petrol și gaze denominate în dolari americani. Excluderea Rusiei de la SWIFT ar duce la o scădere a economiei sale cu 5%, a estimat fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin în 2014, ultima dată când sancțiunea a fost luată în considerare ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia.

SWIFT are sediul în Belgia și este guvernat de un consiliu format din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Contrapartidei din Rusia. SWIFT, care se descrie ca o „utilitate neutră”, este încorporată în legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările UE. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat vineri că eliminarea Rusiei necesită un consens.

Ce ar reprezenta pentru Rusia acest lucru

Există un precedent pentru eliminarea unei țări din SWIFT. SWIFT a deconectat băncile iraniene în 2012, după ce acestea au fost sancționate de Uniunea Europeană pentru programul nuclear al țării. Iranul a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior în urma deconectarii.

Statele Unite și Germania au cel mai mult de pierdut dacă Rusia este deconectată, deoarece băncile lor sunt cei mai frecvenți utilizatori SWIFT care comunică cu băncile rusești. Parlamentarii ruși de rang înalt au spus că transporturile de petrol, gaze și metale către Europa se vor opri.