Home » Politică » Rusia vs NATO. Ce capacități are fiecare și cine ar putea să câștige în cazul unei confruntări

Rusia vs NATO. Ce capacități are fiecare și cine ar putea să câștige în cazul unei confruntări

Cojocaru Cristian / 25.02.2022, 13:35
Rusia vs NATO. Ce capacități are fiecare și cine ar putea să câștige în cazul unei confruntări

Când trupele ruse au trecut în Ucraina și au anexat ilegal Crimeea în 2014, NATO a fost surprinsă de campania militară bruscă și neortodoxă a Moscovei. NATO a denunțat atacul „imprudent și neprovocat” al Rusiei asupra Ucrainei, avertizând că Vladimir Putin „a ales calea agresiunii împotriva unei țări suverane și independente” care „riscă nenumărate vieți de civili”. Mulți se întreabă acum care ar câștiga în cazul unei confruntări de amploare: Rusia sau NATO?

Rusia vs. NATO:  cine dispune de dotări mai performante și mai numeroase

Secretarul general Jens Stoltenberg a spus că „în ciuda avertismentelor noastre repetate și a eforturilor neobosite de a ne angaja în diplomație”, Moscova a comis „o încălcare gravă a dreptului internațional” care reprezintă „o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice”.

„Facem apel Rusiei să-și înceteze imediat acțiunile militare și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Suntem alături de poporul Ucrainei în acest moment groaznic. NATO va face tot ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți aliații”, a spus el.

Polonia, care împarte o graniță lungă cu Ucraina, „a cerut NATO să-și întărească flancul estic” în urma invaziei, a raportat Deutsche Welle. Un purtător de cuvânt al guvernului a spus:

„Ne așteptăm ca astfel de decizii să fie luate”.

„Lituania a declarat stare de urgență”, a adăugat postul de televiziune, în timp ce Ministerul de Externe al Letonia a publicat o declarație în care spunea că țara ar trebui să se pregătească pentru „posibile riscuri de securitate”.

„Letonia este în siguranță, nu suntem sub o amenințare militară directă. Cu toate acestea, Letonia trebuie, de asemenea, să se pregătească pentru posibile riscuri de securitate, un flux imprevizibil de refugiați, amenințări cibernetice, atacuri de dezinformare și provocări legate de resursele energetice”, se arată în declarație.

Principiul de bază al alianței militare internaționale a NATO este sistemul său de apărare colectivă, adică dacă orice stat membru este atacat de o terță parte, atunci fiecare stat membru trebuie să intervină pentru a-l apăra. Din fericire, pentru țări precum Muntenegru, care cheltuiește doar 67 de milioane de euro pe an pentru apărare, există câțiva mari jucători militari în alianță.

SUA cheltuiește mai mult pentru apărare decât dublu față de restul NATO la un loc, cheltuielile pentru 2021 fiind estimate la 705 miliarde de dolari, potrivit Departamentului Apărării. Pe lângă faptul că sunt cel mai mare cheltuitor în apărare din lume, SUA au un arsenal puternic și o cantitate imensă de forță de muncă: 1,3 milioane de soldați activi, cu alți 865.000 în rezervă, a declarat The New York Times în 2017.

Marea Britanie este a doua ca mărime. cheltuitor total în NATO, investind anual aproape 50 de miliarde de lire sterline în apărare, comparativ cu 45 de miliarde de lire sterline ale Germaniei, 42 de miliarde de lire sterline ale Franței și 20 de miliarde de lire sterline ale Italiei.

Capacitatea militară a Rusiei nu este de lăsat deoparte, ea clasându-se cu ușurință printre cele mai puternice din lume. Potrivit Heritage Foundation din Washington, inventarul său include „336 de rachete balistice intercontinentale, 2.840 de tancuri de luptă, 5.220 de vehicule blindate de luptă de infanterie, peste 6.100 de vehicule blindate de transport de trupe și mai mult de 4.684 de piese de artilerie”.

Are însă minusuri în unele domenii ale tehnologiei militare moderne, inclusiv capacitatea dronelor, componentele electronice și recunoașterea radar și prin satelit, a declarat jurnalistul și analist militar rus Pavel Felgenhauer pentru Deutsche Welle.

„Despre asta vorbește armata rusă: da, avem arme, inclusiv arme cu rază lungă de acțiune, dar capacitățile noastre de recunoaștere sunt mai slabe decât capacitățile noastre de atac. Deci avem arme cu rază lungă de acțiune, uneori cu ghidare de precizie, dar nu știm întotdeauna unde este ținta”, a spus Felgenhauer.

rusia nato
Atacul Rusiei asupra Ucrainei naste nenumarate intrebari cu privire la siguranta lumii

Specialiștii afirmă că rezultatul este necunoscut până când „jocul este jucat”

Cercetările publicate în 2019 de Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI) au descoperit că forțele britanice vor fi „depășite cu totul” în orice conflict cu Rusia în Europa de Est. RUSI a constatat că armata britanică și aliații săi NATO au o „lipsă critică” de artilerie și muniție, ceea ce înseamnă că s-ar lupta să mențină o poziție de apărare credibilă dacă Rusia ar opta pentru o agresiune totală.

„În prezent, există riscul ca Regatul Unit, incapabil să lupte în mod credibi, să poată fi dominat mai jos pe scara escaladării de puteri care amenință cu escaladare actualei situații”, se spune în raportul RUSI.

Dar Marea Britanie nu ar trebui să stea singură împotriva Rusiei. Iar cel mai mare jucător al NATO, SUA, are un avantaj covârșitor față de Rusia în forțele convenționale, a declarat analistul militar rus Aleksandr Golts pentru Deutsche Welle. În timp ce Felgenhauer a fost de acord cu evaluarea lui Golt cu privire la avantajul militar al SUA, el a avertizat că războiul deschis se reduce adesea la mult mai mult decât inventarele la care poate apela fiecare parte a conflictului. El a spus pentru DW că „este ca și cum ai prezice rezultatul unui meci de fotbal”, adăugând:

Da, practic, Brazilia ar trebui să învingă America la fotbal, dar am văzut americani învingând Brazilia în Africa de Sud, la Cupa Confederațiilor. Nu știi niciodată rezultatul până când jocul este jucat.”