Home » Când, unde, cum » Rusia-Ucraina. Cum s-a ajuns la un pas de război. Momente cheie care explică conflictul din prezent

Rusia-Ucraina. Cum s-a ajuns la un pas de război. Momente cheie care explică conflictul din prezent

Alexandru Cazacu / 16.02.2022, 12:32
Rusia-Ucraina. Cum s-a ajuns la un pas de război. Momente cheie care explică conflictul din prezent

Cu siguranță toată lumea a aflat deja despre tensiunile tot mai mari de la granița Rusiei cu Ucraina, însă nu mulți știu că situația dintre cele două țări este aceeași de mai mulți ani. Haideți să vedem cum s-a ajuns la un pas de război între Rusia și Ucraina. Iată câteva momente cheie care ar putea explica conflictul actual.

Cum s-a ajuns la un pas de război între Rusia și Ucraina

După cum bine știm, de aproximativ 8 ani de zile, Rusia și Ucraina sunt într-un conflict mai mult sau mai puțin deschis. Dacă e să ținem cont de câteva momente cheie din trecut, ne putem da seama de cum s-a ajuns în această situație. De exemplu, în 2014, profitând de tensiunile politice din Ucraina și fără a trage un foc de armă, Rusia a anexat peninsula Crimeea.

În luna noiembrie 2013, Viktor Ianukovici, fostul președinte ucrainean, respinge spre surprinderea multora semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care era negociată încă din anul 2007, și se orientează spre Rusia. Ei bine, decizia acestuia a declanșat mai multe proteste în Ucraina.

Ce s-a întâmplat între Rusia și Ucraina în 2014

În primăvara lui 2014, ca urmare a Revoluției ucrainene pro-europene, când rușii au preluat controlul asupra celei mai mari părți din Crimeea, inclusiv baze militare, clădiri civile și aeroporturi. Pe data de 24 februarie a aceluiași an, legiuitorul rus a aprobat prezența trupelor rusești în Peninsula Crimeea și estul Ucrainei. La acea vreme, oficialii de la Kremlin susțineau că prezența trupelor rusești în peninsulă nu încalcă niciun acord existent între cele două țări.

Cum s-a ajuns la un pas de război între Rusia și Ucraina
Cum s-a ajuns la un pas de război între Rusia și Ucraina

Parlamentul ucrainean de atunci a solicitat ca semnatarii Memorandumului de la Budapesta să își reafirme angajamentul față condițiile stabilite de tratatul respectiv. Potrivit acordului bilateral între cele două țări, Rusia putea avea aproximativ 25 de mii de militari, în jur de 500 de nave în portul de la Sevastopol, 100 de tunuri cu calibru 100 mm și 22 de avioane de luptă. Ei bine, toate informațiile cu privire la mobilizarea în acest sens a trupelor rusești trebuiau trimise ucrainenilor de către ruși, iar militarii ruși trebuiau să rămână doar în anumite zone prestabilite.

În schimb, președintele Putin susținea că trupele din Crimeea aveau rolul de a proteja activele militare rusești conform tratatelor bilaterale, în timp ce unele „grupuri bilaterale” au preluat controlul infrastructurii și instalațiilor militare din Crimeea și nu trupele rusești. Cu toate acestea, președintele rus a recunoscut ulterior că în peninsulă au acționat, de fapt, forțele militare rusești.

Momente cheie care explică conflictul din prezent

Acum, criza dintre Rusia și Ucraina este deja una internațională, reprezentând o agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Această a început în martie 2021 odată cu mobilizarea trupelor rusești în apropierea graniței cu Ucraina și a escaladat spre finele anului trecut și începutul lui 2022, când Alianța Nord-Atlantică nu a dat garanții Rusiei cu privire la neaderarea viitoare a Ucrainei la NATO.

Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a semnat la 24 martie anul trecut un decret prin care s-a aprobat „strategia de eliberare și reintegrare” a teritoriilor ocupate de ruși din Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol. Ei bine, în martie și aprilie, mai bine de 100.000 de militari ruși și echipament militar au ajuns la granița cu Ucraina. Așadar, aceasta este cea mai mare mobilizare de forțe din 2014, de când Rusia a anexat Crimeea. În luna iunie, trupele au fost parțial retrase, însă criza a reînceput în octombrie și decembrie, când peste 100.000 de militari ruși au fost din nou mobilizați lângă granița.

Mobilizarea trupelor rusești

Deși au avut loc mai multe tratate de pace, acestea nu au fost respectate niciodată în totalitate, iar în prezent Rusia a adunat circa 140.000 de soldați ruși și armament greu la granița sa cu Ucraina. Cu toate că susține că acestea sunt doar exerciții militare, liderul de la Kremlin a cerut garanții că Alianța Nord-Atlantică nu se va extinde și în această regiune, altfel va invada Ucraina.

După cum spuneam, criza a devenit una internațională. De exemplu, în țara noastră au fost trimiși soldați americani ca urmare a solidarității NATO.