În Săptămâna Mare, credincioșii încearcă să țină post pentru a-și curăţa trupul și mintea. Această perioadă închinată rugăciunii, smereniei, evlaviei și liniștii sufletești i se asociază și postul de mâncare. Unii credincioși reușesc să țină post negru, iar alții încearcă să gătească rețete fără ulei. Noi v-am pregătit trei rețete de mâncăruri foarte bune și ușor de făcut: chifteluțe de dovlecei, tocăniță de cartofi mănăstirească și varză călită de post. Ce ingrediente vă trebuie și cum se prepară, vă spunem în articolul următor!
Se spală ceapa, usturoiul şi dovleceii. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt iar dovleceii se dau pe răzătoarea mare. Se pun în sită şi se scurg uşor prin presare. Verdeaţa se spală, se toacă mărunt şi se amestecă cu celelalte ingrediente împreună cu caşcavalul ras în prealabil şi cu pesmetul, potrivit. Dacă nu se leagă compoziţia, puneţi 1-2 linguriţe de ulei. Se condimentează cu sare şi piper.
Iată cum se prepară o tocăniță de cartofi mănăstirească, de post, cu sau fără ulei. Aveți nevoie de:
Condimente, după preferință: cimbru, o frunză de dafin, tarhon, piper și sare, un pic de boia de ardei dulce.
Cartofii, morcovul, țelina și ceapa se spălă bine, se curăță, apoi se taie cubulețe și se pun toate legumele într-o oală, alături de ardeiul roșu tăiat tot cubulețe. Se acoperă cu apă și se pun la fiert. După aproximativ 40 de minute, se adaugă condimentele și bulionul, 2 linguri, iar pe deasupra presărați pătrunjelul și mărarul, ambele tocate mărunt. Cei care doresc să pună în mâncare și ulei, legumele se călesc mai întâi în ulei, apoi se toarnă apă deasupra și se continuă rețeta de mai sus.
Este o rețetă ușor de pregătit, iar asta o face o alegerea perfectă pentru zilele în care vrei să gătești rapid, fără prea mare efort. Iată de ce ingrediente ai nevoie.
Se toacă ardeii și ceapa și se pun la călit la foc mic spre mediu. După ce s-au înmuiat, se pune sare și piper după gust, după care se adaugă roșia tăiată în cubulețe. Peste trei minute se adaugă și pasta de tomate, se amestecă, se mai pune și un praf de boia afumată (dacă se dorește) după care se acoperă și se lasă, în continuare, la foc mic. Între timp, se toacă varza și se adaugă la foc, amestecând ușor. Se lasă la călit la foc mic, amestecând din 10 în zece minute. Spre final, pentru un plus de aromă, se poate adăuga cimbru sau o frunză de dafin.