Home » Life & Style » 6 rețete de post delicioase. Recomandări pentru un meniu diversificat: mâncare gătită, salată, desert

6 rețete de post delicioase. Recomandări pentru un meniu diversificat: mâncare gătită, salată, desert

Manolică Anca / 13.03.2022, 11:45
6 rețete de post delicioase. Recomandări pentru un meniu diversificat: mâncare gătită, salată, desert

Restricțiile sunt ceva mai numeroase în post, și uneori inspirația te poate lăsa baltă, fix când te grăbești să faci ceva de mâncare. Noi venim în ajutorul tău cu câteva rețete de mâncare de post savuroase. Ele pot fi consumate la fel de bine și dacă nu ții post, fiind rapid de preparat, ușoare și delicioase. Sigur vor fi pe placul tău!

1. Rețete de post delicioase. Gnocchi cu zucchini

Ingrediente

  • 500 g de paste gnocchi
  • 500 g de zucchini
  • două linguri de ulei de măsline
  • o ceapă albă
  • doi-trei căței de usturoi
  • sare și piper
  • o jumătate de legătură de pătrunjel
Gnocchi cu zucchini
Gnocchi cu zucchini

Mod de preparare

Se spală zucchini și se taie felii, fară a îi decoji. Se curăță ceapa alba și se taie mărunt. Se curăță usturoiul și se trece prin presă.

Într-o oală încăpătoare se pune uleiul de măsline la încins și se călește ceapa până devinte translucidă. Se adaugă apoi usturoiul și se mai lasă un minut la calit, după care se pun feliile de zucchini. Se condimentează cu sare și piper, după gust și se lasă la călit la foc mediu circa 10-12 minute sau până zucchini sunt al dente.

Separat, se pun la fiert 2 litri de apă cu puțină sare și când apa clocotește, se adaugă gnocci. Aceștia se lasă la fiert 2-3 minute sau până se ridică la suprafață, după care se scot, se scurg și se pun peste zucchini căliți. Se presară și pătrunjelul tăiat mărunt, se amestecă și se mai lasă la foc mediu circa 4-5 minute.

2. Ratatouille la cuptor

Ingrediente

  • patru ardei roșii grași
  • patru căței de usturoi
  • două vinete
  • doi dovlecei
  • două roșii
  • 2 cepe roșii
  • cinci linguri de ulei de măsline
  • 500 g de sos de roșii
  • o jumătate de legătură de pătrunjel
  • Cimbru, oregano, sare, piper
Ratatouille la cuptor
Ratatouille la cuptor

Mod de preparare

Se spală ardeii, se taie și se pun la cuptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Între timp, se pregătește uleiul aromat: se pune într-un chopper usturoiul, peste care se adaugă pătrunjelul tocat, cimbrul, și se asezonează cu piper, oregano, se mixează puțin, după care se adaugă uleiul.

Se pune uleiul aromat într-un vas mai mic, iar după ce ardeii s-au copt, se taie fâșii, se pun în chopper, se adaugă sosul de roșii, se asezonează cu sare și piper, după care se mixează.

Vinetele, dovleceii, roșiile și ceapa se taie rondele. Într-o tavă se pune sosul de roșii cu ardeii copți și se așeaza rondelele de vinete, dovlecei, roșii și ceapa, una cate una până se umple tava. La final, se ung cu uleiula aromat, după care se dă la cuptor, la 200°C, timp de 40 minute sau până când se rumenesc legumele. Se presară pătrunjel proaspăt tocat după ce se scoate tava de la cuptor.

3. Rețete de post delicioase. Tocană de legume cu oregano

Ingrediente

  • roșii tocate
  • o jumătate de lingură de oregano
  • broccoli
  • un morcov
  • un cartof dulce
  • un dovlecel
  • o vânătă
  • doi căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • busuioc
Tocană de legume cu oregano
Tocană de legume cu oregano

Mod de preparare

Pentru început, se fierbe cartoful. Apoi, se pun într-o tigaie doi caței de usturoi, două frunze de busuioc și o lingură de ulei de măsline, după care se adaugă legumele tăiate cuburi și trase în tigaie în prealabil. Se scoate apoi busuiocul și se pune aproape jumătate de lingură de oregano proaspăt. Simplu!

4. Salată de broccoli și conopidă

Ingrediente

  • 200 g de broccoli
  • 200 g de conopidă
  • 150 g de ardei gras roșu
  • 30 ml de ulei de măsline extravirgin
  • 50 g de muguri de pin
  • un măr
  • o lingură de oțet de mere
  • o lingură de sirop de arțar
  • o lingură de muștar
  • sare și piper, după gust
Salată de broccoli și conopidă
Salată de broccoli și conopidă

Mod de preparare

Mai întâi se spală toate legumele după care se curăță și se îndepărtează cozile, nervurile, semințele, după caz. Se pun apoi conopida, broccoli, ardeiul și mărul în blender, se mixează câteva secunde pe funcția pulse sau cea mai mica viteza, până sunt bine mărunțite.

Mai departe, se pregătește dressingul. Uleiul, siropul de arțar, oțetul, sarea și piperul se pun într-un borcănaș care se închide bine și se agită până se formează un sos. Acesta se toarnă peste salată, după care se adaugă și sâmburii de pin și se amestecă bine. Se dă la rece câteva minute, înainte de servire.

5. Cornulețe cu rahat și nuci

  • 500 g de făină albă de grâu
  • 150 ml de ulei de măsline
  • 100 ml de borș
  • zahăr vanilat
  • 10 g de drojdie
  • o lingură de zahăr
  • o lămâie și o portocală pentru ras
  • un vârf de linguriță de sare de mare
  • miez de nucă
  • rahat cu aromă de fructe
  • zahăr pudră
Cornulețe cu rahat și nuci
Cornulețe cu rahat și nuci

Mod de preparare

Se cerne făina, se amestecă uleiul cu borșul, se adaugă drojdia, lingura de zahăr, zahărul vanilat și coaja rasaă de lămâie și portocală, după care se frământă aluatul. Când este gata, se întinde într-un cerc care se împarte apoi în 12 triunghiuri.

La baza fiecărui triunghi se pune nuca și/sau rahatul (se poate folosi și gem), după care se rulează triunghiurile de la bază spre vârf, obținând cornulețele.

Se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se lasă la rece 15 minute, după care se dau la cuptor la 170 grade, timp de 20-25 minute. La final, cornulețele se pudrează cu zahăr vanilat.

6. Rețete de post delicioase. Tiramisu Chia Pudding

Ingrediente

  • 80 g de semințe de chia
  • 50 ml de cafea
  • 550 ml de lapte de migdale
  • 300 g de budincă de chia
  • 100 g de caju
  • 50 g de grăsime de cocos
  • 30 g de cacao
  • trei plicuri de zahăr vanilat
  • 0,3 bucăți de lămâie
  • ciocolată rasă și cacao pentru ornat
Tiramisu Chia Pudding
Tiramisu Chia Pudding

Mod de preparare

Se amestecă toate ingredientele într-un bol și se lasă la hidratat, la rece, timp de 20 minute. Între timp, se dă caju-ul prin chopper, se topește untul de cocos și se încălzește puțin laptele de migdale. Într-un bol se amestecă caju-ul dat prin chopper, zahărul vanilinat, untul de cocos topit și laptele de migdale.

După ce se omogenizează bine totul, se adaugă zeama de lămâie și se pune la frigider pentru 15 minute. În acest timp, într-un bol se pun 300 g din budinca de chia pregătită mai devreme și se adaugă și pudra de cacao. Apoi se pune în borcănașe: un strat din budinca de chia cu cacao, apoi un strat de budincă de chia și la urmă crema de caju. Se ornează cu ciocolată rasă și pudră de cacao.

Sursa: Bucătăria Lidl

Spor în bucătărie și poftă bună!