Home » Stiri Diaspora » O româncă angajată ca îngrijitoare în Spania a fost condamnată la 2 ani de închisoare. Ce făcea de fapt, în timp ce trebuia să aibă grijă de bătrână

O româncă angajată ca îngrijitoare în Spania a fost condamnată la 2 ani de închisoare. Ce făcea de fapt, în timp ce trebuia să aibă grijă de bătrână

Manolică Anca / 19.05.2022, 15:28
O româncă angajată ca îngrijitoare în Spania a fost condamnată la 2 ani de închisoare. Ce făcea de fapt, în timp ce trebuia să aibă grijă de bătrână

Caz șocant într-un oraș din Spania. O îngijitoare româncă a fost condamnată la 2 ani de închisoare de un Tribunal Penal din Valencia, după ce fiul bătrânei de care avea grijă a descoperit starea în care aceasta se afla. Concluziile medicilor au fost dintre cele mai uluitoare! Ce făcea de fapt românca, în timp ce trebuia să aibă grijă de femeie.

Româncă din Spania, condamnată de Tribunal la 2 ani de închisoare

Tribunalul Penal numărul opt din Valencia a condamnat o româncă care muncea în Spania la doi ani de închisoare. Aceasta avea grijă de o femeie de 93 de ani, fiind angajată chiar de fiul victimei. Cu toate că era plătită cu 1.200 de euro lunar, bătrâna prezenta la sfârșitul lunii ianuarie 2017 o „stare de malnutriție semnificativă, deshidratare mare, lipsă de igienă și răni nevindecate”, potrivit rechizitoriului.

Așadar, ea va urma să petreacă doi ani după gratii pentru săvârșirea infracțiunii de „abandonare a unei persoane cu handicap care necesită protecție specială”. Potrivit stiridiaspora.ro, românca a fost condamnată pentru „neacordarea îngrijirii esențiale și a atenției necesare” pensionarei luni de zile, ea fiind ocupată dimineața și după-amiaza, șapte zile pe săptămână, cu afacerea de familie pe care soțul ei o deschisese.

Chiar fiul a fost cel care a descoperit starea precară a femeii de 93 de ani

Starea critică în care se afla pensionara a fost depistată după ce fiul ei a solicitat Direcției Generale de Servicii Sociale și Persoane Dependente să îi fie revizuită situația și să fie dusă într-un centru rezidențial de îngrijire a bătrânilor.

Aici s-au descoperit probleme grave de malnutriție și atrofie musculară din cauza faptului că în ultimul an fusese ținută imobilizată, pe lângă vărsături și deshidratare. Victima a ajuns la Departamentul de Urgență al Spitalului General din Valencia, însă a murit patru zile mai târziu.

Cu toate că principala cauză a morții a fost o infecție a căilor respiratorii inferioare, sentința a decis că situația anterioară în care femeia se afla „din lipsă de îngrijire, ar fi putut acționa în orice caz ca o cauză care agravează evoluția procesului”.

Îngrijitoarea româncă a spus că a hrănit-o de cinci ori pe zi

Avocatul apărării a susținut că îngrijătoarea în vârstă de 32 de ani a hrănit-o de cinci ori pe zi și i-a schimbat tot atâtea scutece. De asemenea, a susținut că bătrâna nu i-a spus că are dureri și că nu a observat că are răni.

Totuși, autoritățile au susținut că starea femeii 93 de ani nu avea cum să apară de pe o zi pe alta. Sentința se încheie cu concluzia medicului din centru cu privire la starea în care a ajuns femeia acolo: „Starea femeii în vârstă descrisă de medicul rezidențial nu poate fi justificată decât din cea mai absolută apatie și dezinteres pentru îngrijirea femeilor”.

De asemenea, și alte indicii precum pielea care se desprindea de pe tot corpul sau faptul că nu știa de rana de pe spate, arată același lucru.

„Considerăm dovedit faptul că în ultimele luni de viață bătrâna nu a primit îngrijirea necesară, nu a fost hrănită și hidratată corespunzător, nu a fost curățată și spălată periodic. Pentru aceasta, îngrijitoarea româncă este condamnată la doi ani de închisoare și plata a 4.000 de euro despăgubiri”, se arată în sentința dată de magistrații spanioli.