Ce este bine să mănânci de Rusalii, potrivit tradiției. Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorârea Duhului Sfânt este una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Se sărbătorește în fiecare an la 50 de zile după Înviere și 10 zile de la Înălțare și marchează încheierea ciclului pascal creștin-ortodox. La fel ca în cazul tuturor sărbătorilor importante, și aceasta are la bază o mulțime de tradiții și obiceiuri transmise din străvechi. Iată ce e bine să mănânci de Rusalii.
La 50 de zile după Învierea Mântuitorului și la 10 zile de la Înălțarea Sa, creștinii celebrează Pogorârea Duhului Sfânt, cunoscută în popor și ca Cincizecimea sau Rusaliile. Odată cu această sărbătoare se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt, cele trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii.
Sărbătoarea amintește de pogorârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus Hristos, dăruindu-le acestora harul de a împrăștia învățăturile divine prin toată lumea. Fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, aceasta are la bază o mulțime de tradiții și obiceiuri, unele dintre ele păstrate până în zilele noastre.
Conform tradiției, sunt trei preparate care nu ar trebui să lipsească de pe masa de sărbătoare din zilele de Rusalii. În rândurile de mai jos descoperi ce să mănânci de Rusalii și cum se gătesc aceste preparate:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru început se opăresc bine foile de viță în apă clocotită cu sare, după care se lasă la scurs. Ceapa se curăță, se toacă solzișori și se pune la călit, după care se adaugă orezul și se amestecă până când compoziția începe să înflorească.
După ce s-a răcit compoziția, se adaugă verdeața tocată, carnea și condimentele după gust, se amestecă bine compoziția și apoi se poate trece la învelitul sarmalelor în foile de viță. Se pun într-o oală adâncă, se adaugă bulion, se completează cu apă, după care se pun la fiert pentru aproximativ o oră și jumătate, la foc mic.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru început, se spală bine legumele. Separat, într-o cratiță mare se pun trei litri de apă la fiert, iar după primul clocot se pun spanacul și salata verde și se lasă circa trei minute. Se transferă apoi într-un vas cu apă rece și se lasă la scurs.
Într-o cratiță se pune uleiul la încins, după care se adaugă ceapa și usturoiul și se lasă pe foc până când se înmoaie. Se pune apoi făina și se amestecă, după care se adăugă și laptele călduț. Se lasă pe foc până când verdețurile sunt aproape fierte.
Salata și spanacul se toacă mărunt și se adaugă în compoziția de lapte, după care se pune apă și se lasă la fiert în continuare până ce verdețurile sunt fierte în totalitate. Se condimentează apoi după gust.
De asemenea, nu uita să adaugi smântâna cu gălbenuș de ou. După preferințe, se poate adăuga și mărar tocat.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se toacă mărunt ceapa și morcovul și se pun la călit în puțin ulei. După ce ceapa a prins o culoare aurie, se adaugă și ardeiul tăiat cubulețe, apoi roșiile pasate și decojite anterior. Se condimentează după gust, iar cei care iubesc picantul pot adăuga și un ardei iute. Se acoperă vasul și se lasă la foc mic circa 20 de minute, amestecând din când în când.
Apoi se adaugă vinetele și dovleceii și se mai lasă pe fox alte 5-10 minute. La final, se adaugă pătrunjel tocat. Este bine ca vasul să stea acoperit până când preparatul va fi consumat.