Home » Auto » 3 lucruri pe care nu e bine să le faci atunci când îți speli mașina. Greșeala care îți poate distruge vopseaua

3 lucruri pe care nu e bine să le faci atunci când îți speli mașina. Greșeala care îți poate distruge vopseaua

Voicu Costin / 10.12.2021, 12:12
3 lucruri pe care nu e bine să le faci atunci când îți speli mașina. Greșeala care îți poate distruge vopseaua

Putem spune că imaginea mașinii reprezintă cartea de vizită a unui șofer? Poate că proprietarii de mașini reușesc să își întrețină mașinile din punct de vedere tehnic dar prima impresie o va face mereu aspectul exterior. Când vedem o mașină nespălată avem impresia că posesorul nu are grijă de ea, dar există o regulă, de câte ori trebuie să o spălăm. Aflăm în rândurile următoare câteva sfaturi și trucuri esențiale!

Cum îți îngrijești corect mașina

Sunt câțiva șoferi care se îngrijesc mai mult de partea tehnică a mașinii personale decât de aspectul exterior. Deși partea tehnică contează cel mai mult ca autoturismul să funcționeze optim, trebuie să știți că și partea exterioară trebuie întreținută.

Proprietarii au grijă să schimbe uleiul și filtrele la timp, să verifice din când în când presiunea în anvelope sau să efectueze verificări tehnice la un service auto autorizat.

Specialiștii în domeniul auto ne recomandă să spălăm periodic exteriorul. Depunerea de noroi, praf, nisip sau sare pot dăuna caroseriei mașinii. Dacă la început pot apărea mici pete pe vopseaua mașinii, ulterior problema se poate agrava apărând pete mici de rugină.

Deținătorii unui autoturism trebuie să aibă grijă și la găinațul păsărilor. Fie că parcaţi într-un loc acoperit, fie că vă lăsați mașină sub un copac, micile zburătoare vă pot da bătăi de cap.  Găinațul de pasăre conține substanțe corozive, deci atacă lacul și vopseaua caroseriei. Așa că dacă așteptați prima ploaie să vă spele mașina, mai gândiți-vă o dată!

În sezonul de iarnă, drumurile sunt acoperite de zăpadă murdară, gheață și noroi, iar acestea pot afecta vopseaua mașinii. Companiile care se ocupă cu deszăpezirea folosesc material anti-derapant pentru a topi zăpada. Astfel, sarea și nisipul împrăștiate pe carosabil și care ajung pe aripile mașinilor și pe spatele acesteia pot dăuna vopselei. De aceea este bine să mergem la spălătorie să îndepărtăm orice urmă de mizerie dar și de gheață.

De aceea este important să îți speli mașină periodic pentru a nu avea surprize neplăcute privind exteriorul mașinii.

Cât de des trebuie să spălăm mașina?

Mașina este dusă la spălătorie ori de câte ori este murdară. Ideal ar fi ca mașinile să fie spălate în spălătoriile auto profesionale, pentru că acolo se folosesc substanțe potrivite pentru orice tip de caroserie și orice tip de vopsea. Atât exteriorul cât și interiorul este important de curățat de oamenii cu experiență, pentru că unele substanțe folosite de noi pot afecta materialul interior și vopseaua.

Experții în domeniul auto ne sfătuiesc ca primăvara și vara, în cazul unei mașini mai vechi, trebuie dusă la spălătorie o dată la două-trei săptămâni, iar în sezonul de toamnă şi cel de iarnă săptămânal.

Tot experții ne sfătuiesc ca eventualele puncte de rugină, apărute la nivelul caroseriei, ne pot pune probleme atunci când mergem cu mașina la spălătorie. Jetul puternic de apă poate mări o pată de rugină, iar vopseaua și lacul protector se pot mătui dacă este spălată prea des. Rugina apărută sub aripi, la praguri sau chiar în punctele de îmbinare al caroseriei vă pot crea probleme financiare mai mari decât v-ați fi așteptat.

Ce să nu faci atunci când îți speli singur mașina

Dacă nu îți permiți să speli mașina, ori nu ai destul timp să aștepți la cozile de la spălătoriile auto și decizi că vrei să o speli singur, nu uită să respecți câteva reguli!

  • Folosește doar produse speciale pentru curățarea mașinii. Dacă alegi să mergi la o spălătorie de tip „self car-wash” ai grijă la jetul de apă!
  • Urmele de găinaț trebuie înmuiate, mai întâi pulverizând pe zona murdară apă caldă sau o substanță specială. Șterge apoi zona cu o cârpă curată.
  • Folosește lavete din materiale speciale. Este exclus să folosiţi prosoape de hârtie sau de baie, pentru că puteţi zgâria vopseaua.