Home » Auto » Amendă de circulație 2022. Unde poți trimite dovada plății, dacă ai achitat amenda rutieră

Amendă de circulație 2022. Unde poți trimite dovada plății, dacă ai achitat amenda rutieră

Cojocaru Cristian / 16.02.2022, 10:48
Amendă de circulație 2022. Unde poți trimite dovada plății, dacă ai achitat amenda rutieră

Atunci când greșești, plătești. Astfel, amenzile acordate de către polițiștii de la Rutieră nu sunt puține, zilnic. Desigur, nimănui nu îi place să primească o amendă însă, ea trebuie achitată, fiind un lucru obligatoriu pentru noi toți. Află unde poți trimite dovada plății după ce ai achitat o amendă de circulație.

Tot ce trebuie să știi despre o amendă de circulație

Amenzile se acordă în funcție de punctul de amendă, iar în anul 2022, acesta a rămas la aceeași valoare la care era în anul anterior, adică 145 de lei. Cea mai mică sancțiune care poate fi acordată este de două-puncte amendă, însemând o valoare de 290 de lei. În ceea ce privește categoriile de amenzi prevăzute de Codul Rutier 2022, acestea sunt:

  • categoria I: 2/3 puncte-amendă;
  • categoria a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • categoria a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • categoria a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
  • categoria a V-a: 21- 100 de puncte-amendă( în această categorie se încadrează doar persoanele juridice).

În cazul în care ai fost „premiat” cu o amendă, ar trebui să te bucuri pentru că în prezent nu mai ești nevoit să stai la cozile interminabile de la Trezoreria Statului pentru a-ți plăti amenda. Acum, lucrurile sunt mult mai simple, având la dispoziție trei modalități prin care poți plăti sancțiunea.

Poți astfel achita în numerar la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul unde ai primit amenda sau domiciliul tău, precum și la direcțiile de taxe și impozite. Mai poți achita amenda tot numerar la ghișeele Poștei Române de la nivelul țării sau în mod online pe platforma www.ghiseul.ro la secțiunea amenzi.

În ultimul caz, va trebui să îți creezi un cont introducând datele tale personale precum și datele unui card bancar valabil. Totodată, mai poți face această plată online cu ajutorul serviciilor de Internet Banking în contul special destinat amenzilor contravenționale. Așadar, pentru perosanele fizice contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.01, iar în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate, acest cont este 50.09.02.

amendă circulație
Poti plati amenda primita si in mod online

Unde se face dovada plății

Se recomandă păstrarea chitanței după ce ai plătit amenda, pentru că în cazul unui litigiu, vei putea face oricând dovada achitării acesteia. Dovada plății amenzii o poți trimite pe adresa de e-mail a unității teritoriale din care face parte polițistul care a aplicat sancțiunea. În ceea ce privește plata amenzii, aceasta poate fi plătită la jumătate din contravaloarea sa în termen de 15 zile. Potrivit Legii nr.24 / 2018 cu privire la eficientizarea achitării amenzilor contravenționale, șoferii au la dispoziție acest interval, însă după ce va expira, amenda trebuie plătită doar integral.

În cazul în care nu achiți amenda în termenul stabilit de lege, află că primăriile te pot executa silit și pot pune chiar poprire pe bunurile tale. Astfel, dacă ai amenzi neplătite, iar cuantumul acestora nu este o sumă mare, atunci poprirea va fi pusă asupra conturilor tale bancare. În cazul în care nu deții un cont bancar, direcțiile locale apelează la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a afla informații despre jobul tău, după care se instituie poprire pe veniturile salariale. În cazul în care de-a lungul timpului ai acumulat sume considerabile din amenzi, atunci autoritățile pot pune chiar sechestru pe autoturism sau imobil.