Home » Auto » Amiabilă 2022. În ce condiții se face și ce acte sunt necesare

Amiabilă 2022. În ce condiții se face și ce acte sunt necesare

Voicu Costin / 07.03.2022, 17:01
Amiabilă 2022. În ce condiții se face și ce acte sunt necesare

În cazul producerii unui accident care nu se soldează cu victime și sunt implicate doar două autoturisme, situația se poate rezolva pe cala amiabilă. Cum trebuie să procedezi pentru a soluționa cât mai rapid dosarul de daună? Primul pas îl reprezintă completarea formularului de constatare amiabilă de către șoferii automobilelor implicate în accident. Aflăm cele mai importante informații în articolul următor!

Ce este amiabila?

Formularul de constatare amiabilă este documentul pe care orice proprietar de autoturism din România îl primește din partea asiguratorului atunci când încheie o poliță de asigurare obligatorie RCA. Acesta are ca scop principal diminuarea timpului de care ai nevoie pentru a strânge toate actele pentru repararea automobilului avariat în urmă producerii unui accident de circulație.

Procesul de încheiere amiabilă este opțional, nu obligatoriu. În acest mod, nu veți mai implica organele de poliție în soluționarea cazului, care va prelungi cu siguranță timpul de rezolvare a problemei. Amiabila este valabilă atunci când accidentul se produce pe un drum public ori într-o parcare publică.

Când se face amiabilă?

Această procedură se aplică în următoarele condiții:

  • accidentul a cauzat doar pagube materiale.
  • în accident au fost implicate numai 2 vehicule.

Formularul de constatare amiabil poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului. Completarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a vinovăției de către niciuna dintre părțile implicate. Aceștia doar descriu împrejurările în care s-a produs accidentul, pentru a ajuta asigurătorul să soluționeze dosarul de daună.

Formularul conține 2 pagini autocopiative, ambele având aceeași valoare juridică, împărțite în 2 coloane. Fiecare șofer implicat în accident trebuie să completeze una din coloane, cu următoarele informații:

  • datele personale ale asiguratului RCA (nume, adresă, telefon);
  • datele cu privire la vehicul (număr de înmatriculare, marca);
  • date cu privire la polița de asigurare;
  • datele personale ale șoferului;
  • pagubele vizibile.

În plus, schița accidentului în momentul producerii impactului se completează o singură dată pe formular, astfel că ambii șoferi trebuie să fie de acord cu această schiță. Dacă nu se pun de acord, singura soluție este să se deplaseze la poliție, unde fiecare va putea desena propria varianta cu privire la schița producerii accidentului.

Ce acte sunt necesare ca să faci amiabilă?

Amiabilă 2022
Amiabilă 2022

În cazul producerii unui accident rutier, șoferul vinovat va trebui să predea persoanei păgubite documentele care sunt necesare pentru completarea formularului de constatare amiabilă. Acestea sunt:

  • copie după cartea de identitate;
  • copie după permisul de conducere;
  • copie după certificatul de înmatriculare al mașinii;
  • copie după polița de asigurare RCA.

La sfârșit se va completa formularul de constatare amiabilă. După aceea, există două variante pentru deschiderea dosarului de daună.

  • Dacă șoferul păgubit nu deține o poliță de asigurare CASCO, conducătorul auto vinovat de accident va trebui să anunțe asigurătorul unde deține polița RCA.
  • În situația în care persoana păgubită deține o asigurare CASCO, dauna va trebui anunțată la firma de asigurare unde a fost încheiată această poliță. Apoi, dosarul de daună va fi instrumentat prin intermediul acestui tip de asigurare, cu regres pe asigurarea RCA a persoanei vinovate. Astfel, șoferul păgubit nu va plăti nici o daună.