Home » Auto » Ce trebuie să faci imediat, dacă ai fost lovit de o mașină fără asigurare RCA. Este esențial ca orice șofer să știe asta

Ce trebuie să faci imediat, dacă ai fost lovit de o mașină fără asigurare RCA. Este esențial ca orice șofer să știe asta

Voicu Costin / 26.02.2022, 14:00
Ce trebuie să faci imediat, dacă ai fost lovit de o mașină fără asigurare RCA. Este esențial ca orice șofer să știe asta

Accidentele rutiere sunt tot mai dese în România, iar statul a impus legi cu privire la obligativitatea plății poliției RCA de către toți șoferii. Dar se întâmplă uneori ca vătămatul sau vinovatul să nu aibă asigurarea plătită. Ba mai mult este posibil şi ca vinovatul de producerea accidentului să fugă de la fața faptei. Cum trebuie să procedăm în acest caz?

Codul rutier ne vine în ajutor

Asigurarea obligatorie de răspundere auto civilă (RCA) este cea care acoperă prejudiciile produse din vina unui șofer altui posesor de mașină. Ce poți face însă în situația în care autoturismul care a provocat accidentul nu este asigurat sau șoferul vinovat a fugit de la locul faptei? Ce ne îndeamnă specialiștii să facem într-un cadru legal, pentru a nu plăti noi daunele provocate de alte persoane?

Codul rutier menționează că asigurarea RCA este obligatorie, ceea ce înseamnă că șoferii autoturismelor pot circula doar dacă au încheiată o astfel de asigurare. Chiar și în acest caz sunt șoferi care nu respectă acest lucru, bazându-se pe faptul că nu vor fi prinși și nu vor provoca accidente. Dacă totuși s-a produs un accident, există anumite lucruri pe care trebuie să le respectați pentru a fi dezpăgubiţi, fără a plăti chiar voi pagubele.

Șoferii păgubiți trebuie să fie atenți la momentul în care a fost încheiată asigurarea celui vinovat de producerea accidentului, deoarece această intră în vigoare a două zi după ce a fost încheiată, ci nu în aceeași zi!

Potrivit Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie o asigurare RCA este valabilă:

  • în ziua următoare celei în care expiră valabilitatea contractului RCA anterior, cu condiția încheierii asigurării cel mai târziu în ultima zi de valabilitate a acesteia;
  • în ziua următoare celei în care s-a încheiat contractul RCA, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabilă la momentul încheierii noii asigurări.
  • De la această regulă fac însă excepție polițele RCA încheiate pentru mașinile care urmează să fie înmatriculate, ce sunt valabile din momentul eliberării contractului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a autorizației provizorii de circulație sau a înmatriculării ori înregistrării vehiculului.

Șoferii păgubiți trebuie să se prezinte la poliție pentru constatarea daunelor în termen de 24 de ore de la momentul producerii accidentului, dacă un echipaj de poliție nu s-a deplasat deja la fața locului. O declaraţie va fi întocmită și înregistrată de către organele de poliție care vor constata și daunele produse de inculpat.

Ce poți face dacă ai fost lovit de un autoturism care nu are asigurare RCA?

În cazul în care un autoturism a fost avariat, iar șoferul nu are asigurare RCA sau a fugit de la locul accidentului și prin urmare rămâne neidentificat, șoferul păgubit se poate adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

BAAR este o asociație profesională, independentă și autonomă a tuturor societăților de asigurare, îndeplinește atribuții de organism de plată a despăgubirilor sau de compensare.

Conform Legii nr. 132/2017, BAAR intervine în calitate de organism de plată a despăgubirilor în cazul accidentelor provocate pe teritoriul României în următoarele situații:

  • dacă vehiculul sau tramvaiul a fost identificat, dar nu era asigurat pentru RCA, se acordă despăgubiri atât pentru daune materiale, cât și pentru vătamarea integrității corporale sau sănătății ori pentru deces;
  • dacă vehiculul sau tramvaiul rămâne neidentificat, se acordă despăgubiri doar pentru vătămarea integrității corporale sau sănătății ori pentru deces. Despăgubiri pentru daune materiale se acordă cu aplicarea unei franșize de 500 de euro echivalent în lei, dacă în urmă unui astfel de accident a rezultat decesul unei persoane sau s-a pricinuit integrității corporale sau sănătății unei persoane o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile;

Atunci când vor să se adreseze BAAR, persoanele interesate trebuie să completeze un formular de avizare daune și să pună la dispoziție următoarele documente:

  • actul din care rezultă vinovăția și circumstanțele producerii accidentului;
  • autorizația de reparații eliberată de poliție pentru vehiculul avariat, în copie;
  • actul doveditor al proprietății asupra bunului avariat;
  • actul de identitate al solicitantului, în copie.

Potrivit unui ghid pus de BAAR la dispoziția celor interesați, actele se pot transmite prin e-mail, iar ulterior, în termen de 30 de zile de la dată transmiterii documentelor, instituția va răspunde solicitărilor. În urma solicitărilor voastre veți primi un răspuns în termenul menționat mai sus.