Home » Auto » Când și de ce apare mirosul de ars la mașină. 5 cauze posibile

Când și de ce apare mirosul de ars la mașină. 5 cauze posibile

Voicu Costin / 03.01.2022, 09:37
Când și de ce apare mirosul de ars la mașină. 5 cauze posibile

Apariția mirosurilor neplăcute în mașină pot crea o senzație de disconfort. Odorizantele pe care le folosiți este posibil să nu își mai facă efectul. Mirosul de ars nu poate fi confundat cu nici un alt miros și este posibil să apară uneori, mai ales la mașinile mai vechi. Care ar fi cauzele apariției acestui miros aflăm imediat!

5 cauze posibile pentru care apare mirosul de ars la mașină

Mirosul de ars nu va apărea întâmplător la mașina ta. Poate fi un semn clar, că mașina prezintă o defecțiune. Puteți remedia problema chiar voi, dar dacă este vorba de ceva mai grav va trebui să faceți o vizită unui service.

De unde ar putea proveni mirosul de ars? Pentru a afla cum distingi diferitele tipuri de miros de ars, care apar în mașina ta, cauzele acestora și ce trebuie să faci rămâi cu noi!

Miros de cauciuc ars

  • Probleme cu cureaua de distribuție

Mirosul de ars poate fi cauzat și de o problemă apărută la cureaua de distribuție. Această defecțiune poate bloca generatorul, pompa de apă sau compresorul de aer condiționat. Pentru a remedia problema încercați să înlocuiți cureaua defectă. Specialiștii auto spun că este ideal ca ele să fie verificate o dată la șase luni.

  • Probleme cu ambreiajul

Mirosul de încins provenit de la ambreiaj poate ridica un semn de întrebare. Dacă de fiecare dată când schimbi treptele de viteză miroase a ars, trebuie să fii atent la schimbarea vitezelor. Pedala de ambreiaj trebuie eliberată rapid. Mirosul de ars apare atunci când ambreiajul este eliberat prea încet sau când este ținut apăsat prea mult timp. Procesul implică o anumită frecare, iar dacă ambreiajul este folosit necorespunzător, fricțiunea este similară cu frecarea plăcuței de frână de discul de frână.  Suprafața ambreiajului, care este realizată dintr-un tip de plasă de hârtie, se va arde.

  • Scurgeri de ulei

Această este una dintre cele mai frecvente cauze ale mirosului de ars și apare mai ales atunci când conduci într-o zona cu pantă. Dacă mașina are scurgeri de ulei, acesta va pătrunde în conducta de evacuare care, fiind supraîncălzită în timp ce mașina funcționează va arde uleiul. Astfel va apărea un miros puternic de ars, care este uneori însoțit de un fum alb.

Dacă veți continua să conduceți mașina în această situație ar putea suferi daune majore.

Miros de plastic ars

  • Probleme cu sistemul de încălzire

Dacă mirosul de plastic ars apare atunci când folosești des instalația de încălzire, înseamnă că gurile de ventilație sunt obturate de impurități. De asemenea și o pungă ajunsă din greșeală la motor poate provoca mirosul de plastic ars.

Există posibilitatea ca o parte a sistemului de încălzire să fie rupt sau topit, de obicei problema e la motor, iar antigelul să se scurgă în gurile de aerisire.

Încercați să verificați periodic filtrele de aer să le schimbați dacă este necesar și utilizați produse antibacteriene pentru sistemul de ventilație.

  • Probleme cu filtrul de ulei

Dacă nu este montat corect sau dacă este deteriorat, filtrul de ulei poate dauna compartimentul motor, dacă uleiul ajunge în această zonă. Scurgerile de ulei determină formarea unor bălți de ulei sub mașină, iar problema trebuie rezolvată, pentru că motorul să nu sufere avarii grave și costisitoare, din cauza funcționării fără ulei.