Home » Auto » Ce acte sunt necesare pentru călătoria cu mașina în străinătate. Regulile de circulație diferă de la o țară la alta

Ce acte sunt necesare pentru călătoria cu mașina în străinătate. Regulile de circulație diferă de la o țară la alta

Voicu Costin / 20.04.2022, 15:17
Ce acte sunt necesare pentru călătoria cu mașina în străinătate. Regulile de circulație diferă de la o țară la alta

Tot mai mulți români preferă să plece în vacanțe cu mașina personală, fie că ies din țară, fie că pleacă prin țară. Ieșirea din țară cu propriul automobil implică o serie de detalii pe care trebuie să le iei în calcul atunci când pornești la drum. Planificare atentă din timp te va ajuta să eviți diferite neplăceri și să faci că drumul tău să fie cât mai plăcut și mai relaxant. Așadar, ce acte sunt necesare pentru călătoria cu mașina în străinătate?

Ce acte sunt necesare pentru călătoria cu mașina în străinătate?

Atunci când pleci la drum, indiferent că o faci în țară sau în străinătate, este obligatoriu să ai asupra ta toate documentele tale, ale însoţitorilor tăi, precum și actele mașinii. Pentru a nu întâmpina dificultăți la graniță în timpul controlului vamal, va trebui să te asiguri că ai asupra ta toate actele:

  • cartea de identitate
  • pașaportul, în cazul în care călătorești în afara Uniunii Europene
  • asigurarea medicală
  • certificatul de înmatriculare al mașinii cu viza ITP valabilă
  • polița de asigurare RCA împreună cu Cartea Verde a mașinii.

Lucruri pe care trebuie să le verifici înainte să pleci de acasă

Nu pleca la drum fără să faci plinul de carburant. Dacă vei începe călătoria cu un rezervor plin vei face mai puține opriri și vei câștiga timp. Un drum întins te va ajuta să ai un consum de combustibil redus și vei reduce cheltuielile. Informează-te cu privire la prețurile la combustibil în țările tranzitate.

Până de curând, dacă ieșeai din țară cu o mașină împrumutată, erai obligat să prezinți organelor vamale o procură semnată de proprietarul mașinii și autentificată la un notar. Acest document atesta înstrăinarea temporară a automobilului. În prezent, acest document nu mai este necesar pe teritoriul Uniunii Europene.

Autoritățile cu drept de control din statele pe care le tranzitezi pot face diverse verificări, însă nu îți pot interzice intrarea cu mașina pe teritoriul țării lor. Dacă vei călători împreună cu animalul tău de companie va trebui să deții toate documentele de călătorie necesare şi pentru el.

Înainte de plecarea în călătorie asigură-te că permisul de conducere este valabil. De asemenea, mai trebuie să te asiguri că polița de asigurare RCA acoperă atât țara unde urmează să-ți petreci vacanța, cât și punctele de tranzit.

Probleme ce pot fi întâmpinate în vacanţă

În situația în care îți pierzi permisul de conducere în timpul călătoriei, poţi să contactezi poliția locală, Consulatul sau Ambasada României pentru a raporta situația și pentru a obține un document provizoriu. Acesta îți va oferi posibilitatea să poți conduce în continuare mașina în străinătate.

Dacă pornești la drum tractând o remorcă, trebuie să știi că și pentru aceasta este obligatoriu să ai asigurare de răspundere civilă. În caz de control al poliției rutiere dintr-o țară străină sau în caz de accident, această poliță de asigurare obligatorie te va salva privind timpul pe care îl economiseşti privind procedurile de întocmire a actelor.

Ce este permisul de conducere internațional?

Dacă dorești să călătorești cu mașina în străinătate sau să conduci un automobil închiriat, permisul internaţional de conducere (PIC) este documentul de care ai nevoie. Este vorba despre un document care îți dă dreptul să conduci pe teritoriul unei țări străine și este recunoscut în 175 de țări ale lumii.