Se întâmplă să pleci în vacanță în alte țări și îți dorești să închiriezi o mașină pentru a reuși să te deplasezi mai repede sau să vizitezi câteva obiective turistice mai îndepărtate față de locul tău de cazare. În acest caz este posibil să ai nevoie de un permis de conducere internațional. Ce este acesta și în ce țări este necesar să îl aveți?
Dacă dorești să călătorești cu mașina în străinătate sau să conduci un automobil închiriat, permisul internaţional de conducere (PIC) este documentul de care ai nevoie. Este vorba despre un document care îți dă dreptul să conduci pe teritoriul unei țări străine și este recunoscut în 175 de țări ale lumii.
Mai exact, este o traducere legalizată a permisului auto românesc, care se face în șapte limbi de circulație internațională: engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă. Acest tip de permis este recunoscut în toate statele semnatare ale Convenției Internaționale privind Circulația Rutieră, care a fost încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968. Poți vedea chiar și țările participante la această convenție chiar aici.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În cazul în care călătorești în una dintre țările membre ale Uniunii Europene și vrei să închiriezi o mașină, o vei putea face în baza permisului de conducere național eliberat în România. Începând cu anul 2013, există un model unic de permis auto emis de toate țările din UE, iar acesta are același format.
Ca urmare a unei decizii a Comisiei Europene luată în anul 2016 s-a stabilit ca țările membre să recunoască reciproc permisele auto eliberate de fiecare dintre aceste state, inclusiv cele emise înaintea aplicarea acestei reguli.
Pentru a beneficia de un permis auto internațional va trebui să te adresezi Automobil Clubul Român (ACR), instituția care eliberează acest document. Cei care pot beneficia de permisul internațional sunt cetățenii români domiciliați pe teritoriul României, membri ai ACR, care posedă permis de conducere național de minimum un an.
Cetățenii străini pot beneficia de acest permis doar dacă sunt rezidenți, dacă au domiciliul stabil în România sau dacă dețin permis de conducere românesc. Permisul de conducere internațional îl scutește pe titular de a avea asupra sa în timpul călătoriei în străinătate o traducere legalizată a permisului de conducere românesc în șapte limbi de circulație internațională sau de transcriere a acestuia în caracterele limbii naţionale ale statului vizitat.
Actele necesare pentru eliberarea permisului de conducere internațional, sunt:
Taxele pentru permisul de conducere se pot plăti online. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a lansat un nou serviciu prin intermediul propriului site, unde poți plăti online taxele pentru permis de conducere și certificat de înmatriculare.
Conform unui comunicat de presă al DRPCIV transmis, miercuri 9 decembrie 2020, plata se poate efectua accesând site-ul www.drpciv.ro, secțiunea servicii online – plăţi sau la finalizarea programării online la ghişeu, utilizând cardul bancar.