Home » Auto » Ce e bine să faci, dacă te trezești cu mașina acoperită de gheață. E esențial ca șoferii să știe asta

Ce e bine să faci, dacă te trezești cu mașina acoperită de gheață. E esențial ca șoferii să știe asta

Voicu Costin / 28.12.2021, 11:47
Ce e bine să faci, dacă te trezești cu mașina acoperită de gheață. E esențial ca șoferii să știe asta

Zilele geroase de iarnă pot pune mari probleme șoferilor. Pe lângă zăpada și poleiul care pot acoperi șoseaua, mașinile pot fi și ele afectate. Bruma și gheața care acoperă mașina și parbrizul trebuie curățate în fiecare dimineață, iar mulți șoferi nu au răbdare să facă acest lucru și preferă să plece la serviciu cu un mijloc de transport în comun. Dacă te trezești cu mașina acoperită de gheață este esenţial să faci aceste lucruri!

Ploaia înghețată

Fenomenul meteo își poate face apariția în serile sau nopțile cu temperaturi mai scăzute. Dacă temperatura din termometre scade, ploaia se transformă în gheață. Lapovița este și ea un fenomen asemănător. În astfel de cazuri, stratul de gheață poate fi și de 1 centimetru. Peste tot, pe copaci, pe acoperișuri, pe garduri și pe mașini. Ploaia cade și se transformă în gheaţă.

Dimineață veți avea surpriza să găsiți parbrizul, caroseria, ștergătoarele, mânerele și oglinzile înghețate, iar dezghețarea mașinii vă va lua un timp pentru a o curăţa.

Prevenția, marele secret

Este esenţial să urmăriți condițiile meteo în zilele mai reci, pentru a preveni înghețul mașinii. Temperaturile scăzute pot transforma ploaia în gheață, iar mașina va fi acoperită de gheață.

Există pe piață un spray de dezghețare, pe care îl puteți aplica pe toate geamurile mașinii seara și să le lăsați așa.  Soluția are în compoziție alcool, iar acest lucru ajută geamurile să nu înghețe peste noapte. Dimineața veți observa că geamurile se vor curăţa foarte ușor, iar în câteva minute veți putea pleca liniștiți, acolo unde doriți.

Dacă nu ați apucat să folosiţi acest spray puteți apela și la alte măsuri de protecție.

Mașina înghețată

Dacă vă treziți dimineață, iar mașina este înghețată urmați pașii pentru a reuși să rezolvați problema repede:

Primul pas este să pornim motorul cu aerul condiționat pornit, dat la maxim pe dezaburire și să apăsăm butonul de dezghețare al lunetei. Cei mai bucuroși sunt cei cu parbriz încălzit, care funcționează la fel ca luneta, gheața topindu-se în câteva minute, datorită firicelelor mici conductoare din interiorul geamului. Dar mulți șoferi depind de aerul cald pentru eliminarea gheții. Așa că primul pas este să pornim clima cu AC-ul activat.

Orientarea gurilor de aerisire din mașină, cele din părțile laterale, orientate spre geamurile din părți va ajuta și mai mult să dezaburiţi geamurile.

Dacă aveți o soluție pe bază de alcool, o puteți folosi pentru a stropi geamurile. Aceasta va acționa în câteva minute și vă poate ajuta, dacă stratul de gheață nu este foarte gros. Dacă nu deblocăm cu mâna ștergătoarele înghețate, când le vom porni de la buton riscăm să le rupem sau să ardem motorașul.

Dacă stratul de gheață e subțire folosim racleta normal, dar dacă stratul este gros vom folosi colțul racletei că să facem șanțuri pe toată suprafața parbrizului. Nu trebuie să ne fie teamă că zgâriem parbrizul, deoarece nu este o manevră făcută foarte des. Dacă am face asta zilnic, s-ar putea să-l zgâriem, dar făcută rar nu afectează deloc parbrizul.

Mai folosiți o dată spray-ul de dezghețare. Soluția îndepărtează mai bine gheața și o va dizolva repede. După ce dați cu soluție putem să folosim racleta normal, pentru că deja bucățile se desprind și alunecă pe parbriz.

Această metodă este foarte rapidă, fiind necesar să așteptați maxim 30 de minute pentru a putea folosi mașina în siguranță. Cealaltă variantă este să așteptați până se va dezaburi singură mașina, de la AC și de la motor. Ambele variante vor ajuta să dezghețați mașina şi să scăpați de gheața de pe geamuri, complet.