Home » Știri » Cum se conduce corect mașina pe șoselele acoperite cu polei sau gheață. 6 lucruri pe care orice șofer trebuie să le știe

Cum se conduce corect mașina pe șoselele acoperite cu polei sau gheață. 6 lucruri pe care orice șofer trebuie să le știe

Manolică Anca / 27.12.2021, 17:24
Cum se conduce corect mașina pe șoselele acoperite cu polei sau gheață. 6 lucruri pe care orice șofer trebuie să le știe

Știm cu toții că vremea rece înseamnă, din păcate, drumuri înghețate și că nu trebuie să luăm în joacă șofatul pe astfel de șosele. În afară de un set de anvelope de iarnă, conștientizarea împrejurimilor și a pericolelor reprezentate de peticele de gheață nevăzute reprezintă cea mai bună apărare împotriva accidentelor în timpul lunilor reci. Cum se conduce corect mașina pe șoselele acoperite cu polei sau gheață. Cu ajutorul acestui ghid simplu, înfruntarea frigului va fi floare la ureche.

Cum se conduce corect mașina pe șoselele acoperite cu polei sau gheață

Chiar dacă afară nu este nins, șoselele pot fi acoperite cu polei sau gheață, ceea ce reprezintă o adevărată provocare pentru șoferi. Vizibilitatea slabă și condițiile de drum alunecoase te pot face foarte ușor să pierzi controlul asupra vehiculului. Nu degeaba constatăm o creștere a numărului de accidente în anotimpul rece.

De aceea, atunci când temperaturile scad sub zero grade, atunci când ninge, este esențial să iei măsurile de precauție adecvate pentru tine și vehiculul tău. De asemenea, adoptarea unei abordări diferite a stilului tău de condus te va ajuta să eviți situațiile grele. Iată cum se conduce corect mașina pe șoselele acoperite cu polei sau gheață.

Lucruri pe care orice șofer trebuie să le știe

În anotimpul rece, numărul accidentelor rutiere grave și al tamponărilor este în creștere. Mulți șoferi pierd controlul volanului și ajung să se lovească fie de alte autoturisme, parapeți, chiar pietoni. Pe șoselele acoperite cu polei sau gheață, distanțele de frânare se multiplică de 10 ori. Pentru asta, specialiștii vin cu sfaturi prețioase pentru a nu fi luați prin surprindere în perioadele geroase.

1. Curăță bine toate geamurile

Când conduci pe condiții meteo nefavorabile este foarte important să ai o vizibilitate cât mai bună. De aceea, asigură-te că înainte de a porni la drum cureți bine geamurile mașinii. De asemenea, caută să circuli pe arterele principale în defavoarea străduțelor înguste de cartier, pentru a fi sigur că nu rămâi împotmolit. Desigur, nici nu ar trebui să mai amintim de anvelopele adecvante pentru iarnă, care să fie ajutate de lanțuri, la nevoie.

2. Pe șoselele acoperite cu polei sau gheață, distanțele de frânare se multiplică de 10 ori

Aşadar, nu te aventura și nu apăsa prea tare pe pedala din dreapta. Încearcă să menții o viteză constantă, adaptată la condițiile de carosabil și trafic, desigur, sub limita legală de viteză. Mărește și distanța dintre mașina din față și cea din spatele tău.

Deși este un sfat aparent banal, de multe ori acesta este ignorat de şoferi. Indiferent de calitatea anvelopelor de iarnă şi a reflexelor tale, distanţa dintre mașini poate face diferența între o tamponare şi un accident evitat la limită.

Cum se conduce corect mașina pe șoselele acoperite cu polei sau gheață
Cum se conduce corect mașina pe șoselele acoperite cu polei sau gheață

3. Nu brusca mașina

Încearcă să îți controlezi mereu impulsul de moment care te face să tragi brusc de volan, pentru că acesta are o cu totul altă amplitudine când carosabilul este acoperit cu gheață. De asemenea, și cel de a apăsa brusc pe pedala de frână. Frânarea pe suprafeţe alunecoase, implicit gheaţă şi polei, este de evitat în general, pentru că face uitate toate sistemele de siguranţă cu care este dotată o mașină. Aceasta se poate transforma rapid într-o sanie pe roți.

4. Cum se conduce corect mașina pe șoselele acoperite cu polei sau gheață. Nu folosi frâna de picior, ci alternativele!

Dacă este absolut necesar să frânezi, acționează pedala extrem de blând, și nu ridica piciorul atunci când simți în pedală activarea ABS-ului. Acelaşi lucru este valabil şi pentru accelerările în trombă, care fac roțile să îşi piardă aderenţa şi să se învârtă în gol. În condiții de gheață pe carosabil este recomandat să încerci plecarea de pe loc din treapta a 2-a de viteză, dar asigurându-te că ridici progresiv şi lent piciorul de pe ambreiaj.

5. Nu te panica dacă derapezi

Poleiul este mult mai periculos decât gheața, nu degeaba este numit „black ice”, sau gheața neagră. Asta din cauza bulelor de aer din apa înghețată care sunt rarefiate și fac ca pojghiţa să fie extrem de transparentă, ducându-te în eroare.

Dacă se întâmplă să pierzi controlul mașinii, nu intra în panică. Virează în direcția în care alunecă spatele maşinii, reducând total sau parţial accelerarea, fără a apăsa frâna. Dacă spatele începe să derapeze în direcţie opusă, redu bracarea roţilor până stabilizezi maşina. Evită să frânezi, pentru că ABS-ul s-ar putea să nu facă faţă suprafeţei alunecoase şi nu vei face altceva decât să accentuezi alunecarea.

6. Cum se conduce corect mașina pe șoselele acoperite cu polei sau gheață. Anticipează situaţiile periculoase

Acordă o atenție deosebită porțiunilor de drum de sub poduri, pasarele, pasaje scurte, pentru că acolo este locul unde se formează cel mai des porțiuni de gheață. Anticiparea este de esenţă în condiţii de iarnă, de aceea ai grijă să încetinești prin frână de motor înainte de a ajunge în aceste zone şi nu apăsa frâna dacă simți că maşina începe să derapeze uşor.

Stilul de condus agresiv nu duce la nimic bun, mai ales în condiții de iarnă. Așadar, condu cu mare atenție și fii atent și la cei din jur!