Home » Cum să faci orice » Cum se „citesc” marcajele de pe cauciucuri. Tot ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă

Cum se „citesc” marcajele de pe cauciucuri. Tot ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă

Alexandru Cazacu / 25.10.2021, 16:40
Cum se „citesc” marcajele de pe cauciucuri. Tot ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă

Iată că ne apropiem de sezonul rece, iar conducătorii auto trebuie să își echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă. Potrivit legislației în vigoare, toate autoturismele trebuie să aibă cauciucuri de iarnă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Află în continuarea acestui articol, cum se citesc marcajele de pe cauciucuri și ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă.

Cum se „citesc” marcajele de pe cauciucuri

După cum spuneam, potrivit Codului rutier din România, anvelopele de iarnă sunt obligatorii la circulația pe drumurile publice acoperite de gheață, zăpadă sau polei. În concluzie, după cum se arată în lege, mașina trebuie să fie dotată cu cauciucuri corespunzătoare indiferent de sezon. În caz contrar, șoferii riscă să fie sancționați cu amendă.

Este important să menționăm faptul că, nerespectarea regulilor în ceea ce privește cauciucurile de iarnă se sancționează cu o amendă prevăzută la clasa a IV-a. La articolul 102, alin. 1, punctul 28, scrie următoarele:

”Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni”.

Ba chiar mai mult de atât, pe lângă amendă, șoferii care încalcă această regulă riscă să rămână și fără certificatul de înmatriculare a autovehiculului.

Cum se citesc marcajele de pe cauciucuri
Cum se citesc marcajele de pe cauciucuri

Cum poți identifica cauciucurile de iarnă

Conform cu reglementările în vigoare, cauciucurile de iarnă se pot identifica prin inscripțiile ”M”, ”S”, ”M+S”, ”M.S sau M&S. În cazul în care anvelopa prezintă un fulg de zăpadă, asta înseamnă că a fost testată și calificată pentru folosirea sa în condiții severe de iarnă, pe zăpadă. După cum spuneam și anterior, anvelopele de iarnă vor avea inscripționate și literele M&S, adică ”mud and snow”.

De asemenea, pe anvelopă sunt trecute dimensiunile și raportul dintre înălțimea și lățimea acesteia. Totodată, atunci când schimbăm cauciucurile de iarnă, trebuie să fim atenți și la construcția acestora. Cauciucurile moderne sunt de construcție radială ”R”. Mai exact, pliurile carcasei sunt dispuse perpendicular pe direcția de rotație și paralel cu razele cercului cauciucului respectiv.

Pe lângă toate acestea, pe anvelopă este inscripționat atât indicele de sarcină (capacitatea maximă de încărcare), cât și cel de viteză. Acesta din urmă arată viteza maximă la care poate funcționa în mod corespunzător pneul. Totodată, pe anvelopă vom găsi și diametrul jantei în inch.

Un alt lucru pe care trebuie să îl avem în vedere atunci când vrem să cumpărăm cauciucuri de iarnă este data fabricației. Mai exact, pe anvelopă vom putea vedea codul DOT, care ne va da detalii în acest sens. De exemplu, dacă pe anvelopă apare codul DOT 0620, asta înseamnă că aceasta a fost fabricată în luna a șasea a anului 2020.