Home » Auto » Ce este capacitatea cilindrică și la ce folosește. Impozitul auto se calculează în funcție de acest lucru

Ce este capacitatea cilindrică și la ce folosește. Impozitul auto se calculează în funcție de acest lucru

Voicu Costin / 15.04.2022, 11:19
Ce este capacitatea cilindrică și la ce folosește. Impozitul auto se calculează în funcție de acest lucru

Una dintre cele mai importante caracteristici ale unui motor este capacitatea cilindrică. Această este reprezentată de volumul de mișcare al pistoanelor din interiorul cilindrilor și este folosită pentru a aprecia eficienţa combustibilului, impozitul pe mașină și pentru a afla randamentul puterii motorului. Ce este capacitatea cilindrică și la ce folosește?

Ce este capacitatea cilindrică a motorului

Fiecare motor are pistoane ce se deplasează în sus și în jos în interiorul cilindrului, iar cilindrii își schimbă volumul în funcție de această mișcare în timpul ciclului de ardere. Astfel, volumul total al motorului va rămâne constant, în timp ce volumul cilindrilor se schimbă.

Capacitatea cilindrică sau cilindreea reprezintă suma volumelor dislocate de pistoanele unui motor cu ardere internă atunci când acestea se mișcă din punctul mort inferior până în punctul mort superior. Cilindreea motorului cuprinde capacitățile cilindrice ale tuturor cilindrilor aflați în funcțiune. Este o unitate de măsură a motoarelor termice și ne indică în linii mari volumul pe care îl are un bloc motor în spațiul pistoanelor.

Cu cât volumul unui propulsor este mai mare, cu atât capacitatea acestuia va fi mai mare. În Europa, cilindreea se măsoară în litri sau în centimetri cubi (cmc). Spre exemplu, în cazul unui motor cu patru cilindri care are cilindreea totală de 1.996 cmc (2,0 litri), cilindreea unitară a unui cilindru este de 499 cmc, adică 0,5 litri.

Cum se calculează deplasarea sau capacitatea cilindrică a motorului?

Ecuația pentru calculul deplasării este: deplasare motor = π/4 * orificiu²  * bătaie * număr de cilindri. Deplasarea este, de regulă măsurată, în litri (L), centimetri cubi (CC) sau inci cubi (CI).

De ce contează capacitatea motorului?

Capacitatea cilindrică este utilă în special pentru a determina caii putere, cuplul și consumul motorului. Așa cum probabil știi deja, o deplasare mai rapidă a unui vehicul va avea nevoie de mai multă putere și de mai mult combustibil și invers, fapt influențat de capacitatea cilindrică. Astfel, știind capacitatea cilindrică și alți parametri ai vehiculului, îți vei putea face o idee despre consumul de combustibil în traficul din orașul în care locuiești, indiferent de ceea ce scrie în cartea tehnică.

Tot capacitatea cilindrică este și unul dintre factorii care ajută șoferii să își aleagă viitoarele mașini. Pe piață există numeroase tipuri de motoare cu diverse capacități cilindrice, iar cea mai mică este de 1000 cmc. Dacă vei merge zilnic cu mașina și dacă vei parcurge distanțe destul de mari, atunci ar fi bine să te orientezi către o mașină cu o capacitate cilindrică mai mică. Astfel, vei face economie la combustibil.

Și mai este un avantaj: motoarele mai mici de regulă se uzează mai greu și când se strică, sunt mai puține piese de înlocuit. Pe piața auto din ziua de azi există o gamă largă de motoare, de la 4 cilindri de doi litri, care consumă puțin combustibil, până la motoarele puternice V8 și V12, care au deplasare de peste 6 litri.

Dacă doriți să creșteți puterea mașinii, dacă doriți viteză, un motor cu capacitate mare va asigura probabil putere suficientă, așa cum doriți. În ultima instanța, e cel mai bine să faceți un test drive când vreți să luați o mașină nouă, ca să vedeți cum se comportă la drum.