Home » Auto » Ce este seria de șasiu, unde se găsește și ce semnifică. Conține informații importante despre istoricul unei mașini

Ce este seria de șasiu, unde se găsește și ce semnifică. Conține informații importante despre istoricul unei mașini

Voicu Costin / 07.12.2021, 17:24
Ce este seria de șasiu, unde se găsește și ce semnifică. Conține informații importante despre istoricul unei mașini

Pentru cei ce nu au cunoștințe prea mari în materie de mașini și componentele lor, seria de șasiu este un „CNP” al mașinii. Fiecare autoturism are un cod unic de identificare pe care îl primesc atunci când părăsesc fabricile unde au fost construite. Seria de șasiu, cunoscută și sub denumirea de seria de la caroserie sau seria VIN (Vehicle Identification Number), este un număr de identificare important pentru fiecare mașină. Fără el nu veți putea circula din punct de vedere legal.

Ce reprezintă seria de șasiu

Fie că mașina pe care intenționezi să o cumperi este nouă, dintr-un showroom autorizat, fie că este cumpărată second-hand, ea trebuie să conţină seria VIN ( Vehicle Identification Number- Numărul de identificare al autovehiculului).

Proveniența și istoricul autoturismului sunt aspecte ce trebuie verificate înainte de a achiziționa o mașină. S-au întâmplat cazuri în care mașinile proaspăt cumpărate erau furate și aduse în țară sau aveau seria de șasiu de la alt autoturism, pentru a nu crea suspiciuni în cazul mașinii furate.

Seria de șasiu a apărut în urmă cu aproximativ 65 de ani, însă la începutul anilor 80, autoritatea americană cu competențe în circulația rutieră a standardizat seriile așa cum apar astăzi pe mașinile noastre.  Un pact dintre cele două continente, Europa și SUA, a stabilit că toți constructorii de mașini trebuie să inscripţioneze un cod unic pentru fiecare mașină. Motivele pentru care s-au stabilit acest lucru au fost securitatea dar și ajutorul oferit deținătorilor de automobile pentru a afla cât mai multe informații despre acesta.

Așa a luat naștere seria VIN, un cod unic de identificare care apare și în actele mașinii. Acesta nu are termen de expirare. Atâta timp cât autoturismul nu este transformat într-un morman de fiare (programul Rabla) VIN-ul este valabil. Seria de șasiu este folosită și pentru TIR-uri, motociclete, scutere și autocamioane.

Ce însemnătate au litere și cifrele ce compun seria de șasiu

Seria de șasiu este formată din 17 litere și cifre, fiecare caracter având o semnificație. Iată ce reprezintă semnificația seriei VIN:

  • Primul caracter – țara în care s-a fabricat mașina. Pentru autoturismele fabricate în România se folosește litera U.
  • Al doilea caracter – reprezintă numele constructorului auto. Pentru producătorul autohton Dacia se folosește litera U.
  • Al treilea caracter – identifică tipul de autoturism sau divizia de fabricaţie.
  • Caracterele 4-8 – oferă detaliile importante cumpărătorului despre maşină (tipul caroseriei, tipul motorului, modelul, seriile de fabricăţie, etc).
  • Al 9-lea caracter – introdus la mașinile fabricate după 1981. Certifică faptul că ultimele cinci caractere ale seriei VIN sunt reale.
  • Al 10-lea caracter – reprezintă anul de fabricație al mașinii. Acest caracter poate fi o cifră sau o literă: 1 – 1971 sau 2001, 9 – 1979 sau 2009, A – 1980 sau 2010, B – 1981 sau 2010.
  • Al 11-lea caracter – reprezintă codul fabricii unde a fost produsă mașina
  • Caracterele 12-17 – reprezintă seria unică a mașinii, ultimele patru fiind, în fapt, ordinea autoturismelor ce ies din respectiva fabrică.

Unde puteți găsi seria de șasiu pe mașină?

Seria de șasiu poate fi găsită în certificatul de înmatriculare al mașinii sau pe o plăcuță metalică unde sunt ștanțate cele 17 caractere. Aceasta poate fi găsită în următoarele locuri: în compartimentul motor, la baza parbrizului ori în dreptul șoferului sau pe stâlpul B al caroseriei, în dreptul portierei șoferului ori în partea laterală a portbagajului sau în interiorul aripii frontale, în spatele roții și sub scaunul pasagerului din dreapta.