Home » Știri » Știri economice » De ce au fost suspendate programele Rabla, Rabla Plus și Casa Eficientă Energetic. Românii trebuie să știe asta

De ce au fost suspendate programele Rabla, Rabla Plus și Casa Eficientă Energetic. Românii trebuie să știe asta

Cojocaru Cristian / 29.11.2021, 17:05
De ce au fost suspendate programele Rabla, Rabla Plus și Casa Eficientă Energetic. Românii trebuie să știe asta

Începând cu luna decembrie, programele Rabla, Rabla Plus și Casa Eficientă Energetic vor fi suspendate temporar. Află care sunt motivele din spatele acestei decizii care afectează mii de români.

Programele Rabla, Rabla Plus și Casa Eficientă Energetic vor fi suspendate

Cele trei programe de finanțare urmează a fi suspendate temporar începând cu luna decembrie. Această decizie are la bază faptul că autoritățile doresc îmbunătățirea acestora și totodată extinderea digitalizării proceselor de implementare, după cum au anunțat reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

În cadrul comunicatului acordat vineri, 26 noiembrie 2021, acest lucru constă în identificarea elementelor ”care pot eficientiza derularea liniilor de finanțare din portofoliu”, astfel că autoritatea respectivă a anunțat suspendarea înscrierilor în programele Rabla, Rabla Plus și Casa Eficientă Energetic după cum urmează:

  • sesiunile de înscriere pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi suspendate începând cu data de 3 decembrie 2021;
  • sesiunile de înscriere pentru programul Casa Eficientă Energetic vor fi suspendate începând cu data de 15 decembrie 2021.

“În perioada următoare, instituția noastră va analiza modul de derulare al acestor două programe și, după caz, va elabora proiecte de modificare a ghidurilor de finanțare aferente, astfel încât, la reluarea sesiunilor, mecanismele de accesare a finanțării să fie mai simple și să asigure o eficiență sporită în utilizarea bugetelor alocate”, mai apare în comunicatul AFM, potrivit avocanet.ro.

Totodată, AFM a anunțat că evaluarea evoluției acestor programe vor avea la bază și disponibilitatea financiară care rezultă din actualele sesiuni, dar și din perspectiva bugetului pentru anul 2022.

“În vederea reluării sesiunilor de înscriere, toate informațiile relevante, atât în ceea ce privește modificarea ghidurilor de finanțare și consultarea factorilor interesați, cât și calendarul de desfășurare al programelor, vor fi aduse la cunoștință publicului, prin publicarea lor pe site-urile AFM și MMAP, cât și prin intermediul mass-media”, potrivit comunicatului.

programele rabla suspendate
Programul Casa Eficienta Energetic va fi, de asemenea, suspendat temporar

Ce reprezintă aceste programe

În cadrul programului Rabla Clasic și Rabla Plus, toți cei care doresc să își schimbe vechile mașini cu unele noi, indiferent dacă acesteau au motorizare cu combustie internă, hibridă sau electrică, aceștia pot cere bani de la stat. Astfel, prima de casare pentru cei care doresc să opteze pentru un autovehicul mai puțin poluant, în cadrul programului Rabla Clasic, a fost majorată de la 6.500 de lei cât se acorda în anul 2020, la 7.500 de lei.

Totodată, prima de casare pentru motociclete a crescut de la 3.500 la 5.500 de lei. În cazul celor care optează pentru o mașină cu propulsie hibrid sau mai puțin poluantă, ecobonusul valorează acum 3.000 de lei, iar ecobonusul pentru mașinile cu emisii mai mici de noxe, cuprinse între 96 și 124 g/km CO2, a crescut la 1.500 de lei.

Ecotichetele sunt acordate celor care doresc să achiziționeze o mașină cu propulsie electrică în totalitate sau hibridă, cu ajutorul programului Rabla Plus. Acestea nu și-au schimbat valoarea și au păstrat-o pe aceeași ca și în anii anteriori. Astfel, un ecotichet Rabla Plus valorează până la 45.000 de lei, în cazul achiziționării unui automobil electric total, sau 20.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul electric hibrid, care are emisii de CO2 de până la 50 g/km. În ambele cazuri, suma primită de la stat nu trebuie să reprezinte mai mult de 50% din prețul de comercializare al autovehiculului.

Pe de altă parte, cei care doresc să crească eficiența energetică a locuinței pot primi de la stat suma de 15.000 de euro, pentru a-și putea dota locuința cu sistem de încălzire, izolație sau sistem de iluminat economic. Pentru a putea obține aceste fonduri, aplicanții trebuie să întrunească mai multe condiții și să depună actele la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.