Home » Tehnologie & Știinta » Invenții care au schimbat lumea. Cine a inventat becul

Invenții care au schimbat lumea. Cine a inventat becul

Cojocaru Cristian / 24.11.2021, 12:04
Invenții care au schimbat lumea. Cine a inventat becul

Cu toate că Thomas Edison este cel care a primit credite de-a lungul anilor cu privire la invenția becului, se pare că nu a fost singurul care a contribuit la dezvoltarea acestei tehnologii. Află cine a inventat becul, de fapt.

Care sunt cei care au inventat becul

Se pare că Thomas Edison nu a fost singurul care a contribuit la invenția becului. Mulți alți inventatori, ingineri și oameni de știință de seamă din întreaga lume sunt, de asemenea, creditați pentru munca lor cu baterii electrice, lămpi și crearea primelor becuri cu incandescență.

În timp ce numele Alessandro Volta, Humphrey Davy sau Joseph Swan ar putea să nu fie primele care să vină în minte atunci când se întreabă cine a inventat becul, rolul lor în istoria tehnologiei nu este mai puțin important. Povestea becului începe cu mult înainte ca Edison să breveteze primul bec în 1879.

În 1800, inventatorul italian Alessandro Volta a dezvoltat prima metodă practică de generare a energiei electrice. Realizat din discuri alternative de zinc și cupru intercalate cu straturi de carton înmuiate în apă sărată, acest strat conducea electricitatea atunci când un fir de cupru era conectat la fiecare capăt. Deși de fapt un predecesor al bateriei moderne, sârma de cupru de la Volta este, de asemenea, considerată a fi una dintre cele mai timpurii manifestări ale iluminatului incandescent.

Potrivit lui Harold H Schobert , stratul voltaic ”a făcut posibil ca oamenii de știință să experimenteze curenți electrici în condiții controlate” și a continuat experimentele cu electricitate. La scurt timp după ce Volta și-a prezentat descoperirea unei surse continue de electricitate Societății Regale din Londra, Davy a produs prima lampă electrică din lume, conectând straturi voltaice la electrozi de cărbune.

În cartea sa ”The Life of Sir Humphrey Davy”, Aryton Paris îl descrie pe Davy drept ”un chimist, inventator și lector public extrem de influent, care este recunoscut ca fiind unul dintre primii oameni de știință profesioniști”. Invenția lui Davy din 1802 era cunoscută ca o lampă cu arc electric, numită după arcul luminos de lumină emis între cele două tije de carbon.

În timp ce lampa cu arc a lui Davy a fost cu siguranță o îmbunătățire a piloților de sine stătători ale lui Volta, încă nu a fost o sursă de iluminare foarte practică. Această lampă rudimentară s-a ars rapid și a fost mult prea luminoasă pentru a fi folosită într-o casă sau într-un spațiu de lucru.

Cu toate acestea, într-o prelegere din 2012 pentru Proceedings of the American Philosophical Society, John Meurig Thomas a scris că celelalte experimente ale lui Davy cu iluminatul au condus atât la lampa de siguranță a minerilor, cât și la iluminatul stradal din Paris ”și multe alte orașe europene”. Principiile din spatele luminii cu arc a lui Davy au fost folosite de-a lungul anilor 1800 în dezvoltarea multor alte lămpi și becuri electrice.

În 1840, omul de știință britanic Warren de la Rue a dezvoltat un bec proiectat eficient folosind un filament de platină spiralat în loc de cupru, dar costul ridicat al platinei a împiedicat becul să devină un succes comercial, potrivit Interesing Engineering. În 1848, englezul William Staite a îmbunătățit longevitatea lămpilor cu arcuri convenționale prin dezvoltarea unui mecanism de ceas care reglementa mișcarea tijelor de carbon ale lămpilor care se erodează rapid, conform Instituției de Inginerie și Tehnologie. Însă costul bateriilor folosite pentru alimentarea lămpilor lui Staite a împiedicat ca acestea să fie comercializate.

inventat becul
Thomas Edison nu este singurul inventator al becului

Edison și Swan s-au aliat în ”lupta becurilor”

În 1850, chimistul englez Joseph Swan a abordat problema rentabilității inventatorilor anteriori și până în 1860 a dezvoltat un bec care folosea filamente de hârtie carbonizată în locul celor din platină, potrivit BBC. Swan a primit un brevet în Marea Britanie în 1878, iar în februarie 1879 a făcut demonstrația unei lămpi funcționale într-o prelegere la Newcastle, Anglia, potrivit Smithsonian Institution.

Asemenea interpretărilor anterioare ale becului, filamentele lui Swan au fost plasate într-un tub vid pentru a minimiza expunerea lor la oxigen, prelungindu-le durata de viață. Din nefericire pentru Swan, pompele de vid din zilele sale nu erau eficiente așa cum sunt acum și, deși prototipul său a funcționat bine pentru o demonstrație, nu era practic în utilizarea reală.

Edison și-a dat seama că problema cu designul lui Swan era filamentul. Un filament subțire cu rezistență electrică mare ar face o lampă practică, deoarece ar necesita doar puțin curent pentru a o face să lumineze. Acesta și-a prezentat becul în decembrie 1879, iar Swan a încorporat îmbunătățirea în becurile sale, fondând ulterior o companie de iluminat electric în Anglia.

Chiar dacă Edison l-a dat în judecată pentru încălcarea brevetelor, s-a dovedit că brevetul lui Swan a fost o puternică revendicare în Marea Britanie. Astfel, cei doi inventatori au devenit asociați formând Edison-Swan United care a devenit unul dintre cei mai mari producători de becuri din lume.

Swan nu a fost singurul concurent cu care s-a confruntat Edison. În 1874, inventatorii canadieni Henry Woodward și Matthew Evans au depus un brevet pentru o lampă electrică cu tije de carbon de diferite dimensiuni ținute între electrozi într-un cilindru de sticlă umplut cu azot. Perechea a încercat, fără succes, să-și comercializeze lămpile, dar în cele din urmă și-au vândut brevetul către Edison în 1879, conform World History Project.

Succesul becului lui Edison a fost urmat de înființarea Edison Electric Illuminating Company din New York în 1880, potrivit EDN News. Compania a fost începută cu contribuții financiare de la J.P. Morgan și alți investitori bogați ai vremii. Compania a construit primele stații de generare electrică care ar alimenta sistemul electric și becuri nou patentate. Prima stație de generare a fost deschisă în septembrie 1882 pe Pearl Street din Manhattan, conform Edison Tech Center.

William David Coolidge, un fizician american de la General Electric, a îmbunătățit metoda companiei de fabricare a filamentelor de wolfram în 1910. Tungstenul, care are cel mai înalt punct de topire dintre orice element chimic, era cunoscut de Edison ca fiind un material excelent pentru filamentele becurilor, dar mașinile necesare pentru a produce sârmă de tungsten super-fină nu erau disponibile la sfârșitul secolului al XIX-lea. Tungstenul este încă materialul primar utilizat în filamentele becurilor incandescente astăzi, astfel fiecare om de știință a avut contribuția sa și nu doar un singur om a inventat becul.