Home » Tehnologie & Știinta » Cine a inventat creionul, când și cum s-a ajuns la această invenție

Cine a inventat creionul, când și cum s-a ajuns la această invenție

Balan Daniel / 19.11.2021, 13:56
Cine a inventat creionul, când și cum s-a ajuns la această invenție

Sunt lucruri pe care le utilizăm zilnic și câteodată, ne întrebăm oare când a fost inventat. Acum poți afla cine a inventat unul dintre cele mai populare ustensile de scris, creionul.

Află cine a inventat creionul

Încă din copilărie avem de-a face cu ele, indiferent că învățăm să scriem sau avem un talent la desen, utilizăm creioanele. Poate că te-ai întrebat de-a lungul vieții când au apărut creioanele și cine le-a inventat. Ei bine, creionul datează încă de pe vremea Egiptului Antic. Astfel, în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, egiptenii utilizau tulpini din bambus, stuf sau papirus în care turnau plumb.

Așadar, primele modele de creioane au început a fi utilizate de către scribii Romei Antice, aceștia utilizând o vergea metalică, de cele mai multe ori din plumb, pe care au denumit-o ”stylus”. Au durat mii de ani până când a fost realizată trecerea de la plumb la grafit. Acest lucru a avut loc în jurul anului 1564, atunci când a fost descoperită o cantitate enormă de grafit în Anglia.

Grafitul a câștigat detașat în fața plumbului pentru că acesta lasă urmele mult mai negre, dar și mai fine. Nicolas-Jaques Conte ajunge să patenteze inveția creionului din lemn cu mină de grafic în anul 1795. Conte este cel care a descoperit modalitatea de a fabrica mina de creion, utilizând un amestec de grafic cu argilă, care ulterior era ars și introdus în tuburi din lemn.

În prezent, creioanele sunt fabricate pe principiul lui Conte, fiind considerat în acest sens un pionier al creionului alături de cel care a inventat ascuțitoarea, Bernard Lassimone. Creioanele au ajuns un instrument indispensabil, chiar și pentru cele mai importante nume precum NASA și URSS, acestea fiind utilizate în misiunile spațiale pe care le-au condus de-a lungul timpului.

Creioanele pot scrie și la gravitație 0 (zero), în comparație cu pixurile ale căror pastă plutește în imponderabilitate. În prezent, creioanele sunt fabricate și exportate de către China. Totodată, cel mai mare creion din lume se află în Kuala Lumpur, acesta fiind expus în incinta fabricii.

inventat creionul
Conte este cel care a brevetat creionul

Cel mai scump creion din lume

Creionul are o lungime de peste 22 de metri și a fost numit ”Castell 9000”. Pe de altă parte, cel mai scump creion din lume are un preț de pornire de 20.000 de dolari. El este fabricat din lemn de cedru, cu aur de 18 karate și trei diamante încrustate. Ceva mai modern este creionul mecanic.

Acesta are la bază un mecanism cu un clește care prinde mina de grafit și o scoate afară, putând fi astfel reîncărcat și refolosit. Mina din acest tip de creion este mult mai fină în comparație cu mina unui creion obișnuit. Totodată, un creion poate trasa o linie de 50 de kilometri sau poate scrie până la 40.000 de cuvinte.

În ceea ce privește duritatea acestuia, ea diferă de la H=hard până la B=black și se numerotează de la 1 la 9, 9B fiind cel mai moale creion. Iată o scurtă prezentare cronologică a istoriei creionului:

  • în urmă cu 5.000 de ani, în Egipt erau utilizate tulpini din bambus, stuf sau papirus care erau umplute cu plumb topit;
  • 1564 – în Anglia, Borrowdale este extras grafit în cantități industriale;
  • 1662 – începe era modernă a creionului, iar acesta începe să fie produs în masă în Nürnberg, Germania;
  • 1795 – Nicolas-Jaques Conte brevetează primul creion cu mină din grafit așa cum este și în zilele noastre;
  • 1812 – apare prima fabrică americană de creioane;
  • 1861 – Eberhard Faber deschide o fabrică de creioane la New York;
  • 1922 – are loc fondarea firmei Eberhard Faber GmbH prin deschiderea ueni noi fabrici de creioane la Neumark, lângă Nürnberg.