Home » Auto » Ce mașini poți conduce la vârsta de 16 ani

Ce mașini poți conduce la vârsta de 16 ani

Alexandru Cazacu / 24.05.2021, 15:44
Ce mașini poți conduce la vârsta de 16 ani

În cazul în care nu ai ajuns încă la vârsta majoratului, dar ai aproape 16 ani sau peste și vrei să conduci un autovehicul, atunci trebuie să știi că poți opta pentru unele categorii ale permisului de conducere. Ce mașini poți conduce la vârsta de 16 ani și care sunt aceste categorii, îți vom spune noi mai departe.

Ce mașini poți conduce la vârsta de 16 ani

Din ce în ce mai mulți tineri din România își doresc un permis de conducere. Așadae, chiar și de la 16 ani, legea permite să conducă maşini de capacitate mică. Adolescenţii pot să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi, iar după ce obțin permisul, ei vor avea dreptul să conducă vehicule de cel mult 550 de kilograme şi o putere a motorului de 15 kW (20 cai putere), care să nu depășească o viteză de 50 de kilometri la oră.

Este important de menționat faptul că, cursurile la şcoala de şoferi pentru adolescenţi sunt la fel ca cele pentru categoria B, însă ele pot începe de la vârsta de 15 ani şi nouă luni.

Așadar, dacă ai împlinit această vârstă și vei să conduci un vehicul pe drumurile publice din România, atunci trebuie să știi că poți face acest lucru. Mai exact poți opta pentru categoriile AM, A1 sau B1. Iată și care sunt vehiculele pe care le poți conduce cu aceste categorii de permis.

Categoria AM

Această categorie este destinată vehiculelor, cu două sau trei roţi, a căror viteză maximă din fabrică depășește 25 km la oră, însă este mai mică de 45 km/h. Aceste vehicule sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, iar capacitatea cilindrică ce nu depășește 50 cm3. Este important să menționăm că, pentru a te înscrie la cursurile unei şcoli de şoferi pentru categoria de permis AM, trebuie să ai cel puţin 16 ani fără trei luni.

Ce mașini poți conduce la vârsta de 16 ani
Ce mașini poți să conduci la 16 ani. Care sunt categoriile de permis

Categoria A1

De asemenea, persoanele de 16 ani se pot înscrie la școala de șoferi și pentru categoria de permis A1. Această categorie este destinată motocicletelor cu o capacitate cilindrică de maximum 125 de centimetri cubi, cu puterea maximă de 11 Kw, raport putere/greutate de maxim 0,1 Kw/kg și triciclurilor care au un motor cu o putere maximă de 15 Kw. Ca și pentru categoria prezentată anterior, se pot înscrie la şcolile de şoferi doar cei care au vârsta de minimum 16 ani fără trei luni.

Categoria B1

Precum și categoriile AM și A1, B1 este de asemenea destinată pentru persoanele care încă nu au împlinit vârsta de 18 ani. Cu această categorie de permis pot fi conduse autovehicule cu trei sau patru roţi, care au o masă proprie cuprinsă între 400 și 550 kg. Acestea sunt prevăzute cu motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică de peste 45 cm3 sau cu motor cu o putere de peste 50 km/h, potrivit promotor.ro.

Pentru această categorie, vârsta minimă de la care tinerii pot începe şcoala de șoferi este de asemenea, 15 ani şi 9 luni. Cu toate aceste, modelele de vehicule care se încadrează în această categorie sunt puțin mai scumpe.