Home » Auto » Cod rutier 2022. Ce riscă șoferii care conduc cu permisul suspendat. Scrie clar în lege

Cod rutier 2022. Ce riscă șoferii care conduc cu permisul suspendat. Scrie clar în lege

Manolică Anca / 21.04.2022, 14:33
Cod rutier 2022. Ce riscă șoferii care conduc cu permisul suspendat. Scrie clar în lege

Cod rutier 2022. Conducerea fără permis auto este o abatere sever sancționată de lege. Șoferii prinși la volan fără permis de conducere, ca urmare a suspendării acestuia, precum şi cei care încredinţează maşina altei persoane pentru a o conduce dar care, la fel, nu deține un permis de conducere valid riscă dosar penal şi chiar pedeapsa cu închisoarea. Iată tot ce trebuie să ştii.

Ce riscă șoferii care conduc cu permisul suspendat

Conducerea pe toate drumurile publice a unui vehicul prevede obligativitatea deţinerii unui permis de conducere valid. Cei care nu se supun legii, riscă să fie aspru sancționați.

Conform Codului rutier 2022, cei care nu respectă regulile de circulație le poate fi suspendat permisul de conducere pe o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile. De asemenea, potrivit art. 335 din Codul penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu deţine permis de conducere sau care are permisul suspendat poate fi sancționată cu pedeapsa cu închisoarea.

  • În cazul celor care sunt opriți de Poliție și nu posedă permis de conducere, pedeapsa prevedere închisoarea de la unu la 5 ani.
  • În cazul celor care sunt opriți de Poliție și organele constată că permisul este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul ori că permisul a fost retras sau anulat ori că acesta a fost suspendat, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau o amendă.

„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”, se arată în paragraful 2 al articolului 335 din Codul Penal.

Așadar, șoferii care riscă și aleg să conducă pe drumurile publice fără permis, indiferent de motivul pentru care fac acest lucru, ar trebui să conștientizeze că nu pot scăpa doar cu un avertisment, o mustrare sau o amendă, ca în cazul multor alte abateri. Asta deoarece Codul Penal nu prevede o pedeapsă alternativă (eventual închisoarea cu suspendare, ceea ce este destul de dificil de obținut).

Chiar și așa şoferul nu scapă complet de consecinţele care reies din fapta săvârşită. Cu toate că între timp îşi recuperează permisul, el nu poate conduce mai devreme de 6 luni de la eliberarea din închisoare sau mai devreme de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, atunci când vorbim de pedeapsa cu suspendare.

Ce a pățit un șofer care a încercat să dea mită după ce a fost prins cu permisul suspendat

Așa cum am stabilit deja, persoanele care sunt prinse conducând pe drumurile publice cu permisul suspendat riscă pedepse dure. Acesta este și cazul unui bărbat care a fost oprit de polițiștii din cadrul Secției 2 Rurală Șimian – IPJ Mehedinți. El conducea un moped și, pe lângă faptul că avea permisul suspendat, se afla și sub influența băuturilor alcoolice.

Pentru a nu fi luate măsuri legale împotriva lui, bărbatul în cauză le-a promis polițiștilor o suma de bani. Cum toată discuția a fost înregistrată, polițiștii au sesizat imediat Serviciul Județean Anticorupție. El a fost sancționat contravențional pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice și i-a fost întocmit dosar pental pentru conducerea unui vehicul cu permisul suspendat. Totodată, acesta este cercetat pentru dare de mită.

Incidentul a fost detaliat într-o postare făcută de Sindicatul Europol pe pagina de Facebook. Vezi în fotografia de mai jos întreaga poveste.

Ce a pățit un șofer care a încercat să dea mită după ce a fost prins cu permisul suspendat
Ce a pățit un șofer care a încercat să dea mită după ce a fost prins cu permisul suspendat