Home » Auto » Cod rutier 2022. Greșeala pentru care șoferii riscă până la șapte ani de închisoare. Legea arată clar

Cod rutier 2022. Greșeala pentru care șoferii riscă până la șapte ani de închisoare. Legea arată clar

Bucur Ioana / 15.06.2022, 16:57
Cod rutier 2022. Greșeala pentru care șoferii riscă până la șapte ani de închisoare. Legea arată clar

Oricât ar încerca să respecte toate normele și regulile stabilite prin actualul Cod Rutier 2022, o clipă de neatenție poate avea consecințe cât se poate de grave. O decizie apărută la începutul lunii mai și oficializată la mijlocul lunii iunie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a adus lămuriri importante în ceea ce privește un gest făcut de unii conducători auto într-o anumită situație. Aceasta este greșeala pentru care șoferii riscă până la șapte ani de închisoare.

Codul Rutier 2022 și Codul Penal. Ce a hotărât Înalta Curte de Casație și Justiție

O sintagmă din actualul Cod Rutier 2022 a ajuns să fie analizată de ICCJ. Printr-o decizie ce a apărut întâia oară la începutul lunii mai și a fost oficializată miercuri, 15 iunie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adus lămuriri în ceea ce privește un gest pe care îl fac uneori șoferii implicați în accidente auto.

Instanța s-a pronunțat dacă, în interpretarea și aplicarea prevederilor Codului Penal, fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație, sintagmă prevăzută distinct de Codul Rutier (alineatul 3 al articolului 77), scrie Avocatnet.ro.

„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, stabileşte că „fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație””, a stabilit ICCJ în decizia recentă.

Astfel, cei care mută mașina fără acordul unui polițist, în cazul unui accident cu victime devin vinovați de modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului de circulație, o greșeală ce le poate aduce o condamnare de până la șapte ani de închisoare.

Cod rutier 2022. Greșeala pentru care șoferii riscă până la șapte ani de închisoare. Legea arată clar

O greșeală le poate aduce șoferilor o condamnare de până la șapte ani de închisoare șoferilor care au fost implicați în accidente rutiere

În articolul respectiv al Codului Penal se prevede că „fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului” reprezintă o infracțiune și se pedepsește similar părăsirii locului accidentului, adică cu închisoarea cuprinsă între doi și șapte ani.

În același timp, în Codul Rutier 2022, prin OUG 195/2002, se arată, la alineatul 3 al articolului 77, este interzisă schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului fără acordul autorităților.

Prin decizia oficializată miercuri, 15 iunie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit că prin modificarea stării locului accidentului se înțelege, de fapt, și schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident.

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, hotărârea dată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a devenit obligatorie, putând fi aplicată de toate instanțele de judecată, în momentele în care se vor confrunta cu dosare care vizează situații similare.