Home » Auto » Cod rutier 2022. Noi măsuri pentru șoferii din România, aprobate de Parlament. Sancțiunile se înăspresc

Cod rutier 2022. Noi măsuri pentru șoferii din România, aprobate de Parlament. Sancțiunile se înăspresc

Manolică Anca / 19.04.2022, 16:13
Cod rutier 2022. Noi măsuri pentru șoferii din România, aprobate de Parlament. Sancțiunile se înăspresc

Cod rutier 2022. România continuă să ocupe un loc fruntaș, la nivel european, în ceea ce privește numărul persoanelor decedate în accidente rutiere. Prin urmare, autoritățile introduc noi și noi măsuri prin Strategia Națională privind Siguranța Rutieră pentru perioada 2022-2030, pusă recent în dezbatere publică. Iată ce sancțiuni dure urmează să se aplice pentru șoferii români.

Șoferii care încalcă legea vor fi identificați și sancționați automat, prin intermediul radarelor și camerelor video

Autoritățile au în vedere o serie de măsuri mai dure care vizează reducerea carnagiului de pe șoselele din țară. Ele sunt prevăzute în Strategia Națională privind Siguranța Rutieră pentru perioada 2022-2030, cuprinsă în proiectul de HG pus recent în dezbatere de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI).

Unul dintre principalele puncte stabilește că, în următoarea perioadă, se vor pune bazele unui sistem automat de detecţie, procesare şi sancţionare a abaterilor de la regulile circulației pe șoselele din România. Concret, sancționarea automată a șoferilor ar urma să se facă în baza unui sistem integrat, cu nu mai puțin de 300 radare mobile și 500 camere video. În acest fel, conducătorii auto vor fi sancționați automat, fără să mai fie opriți în trafic de polițiști.

Mai mult, tot pentru creşterea siguranţei rutiere, se intenționează cumpărarea și instalarea a 1.000 de limitatoare de viteză, construirea a 100 de pasarele și pasaje subterane pietonale și instalarea a 1.000 de sisteme de semnalizare a sectoarelor de drum periculoase cu surse de lumină care folosesc energia verde.

Important! Pentru ca modificările să se aplice, proiectul de HG trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

300 de radare mobile și 500 de camere video vor fi montate pe drumurile din România
300 de radare mobile și 500 de camere video vor fi montate pe drumurile din România

Cod rutier 2022. Noi sancțiuni aprobate de Parlament

Noi sancțiuni din Codul Rutier pentru șoferii care nu respectă regulile de circulație au fost aprobate de comisiile de specialitate din Parlamentul României, urmând să primească votul final. Acestea visează dublarea pedepselor pentru cei ce se abat de la anumite reguli de circulație pe drumurile publice.

Așadar, în urma noilor reglementări, se va ajunge ca perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pe drumurile publice să crească la 60 de zile. Iată ce sancțiuni sunt vizate mai exact în noul Cod rutier 2022:

  • Cele care cuprind efectuarea manevrei de depășire asupra coloanelor de vehicule ce se află la semafor sau la trecerea cu calea ferată.
  • Nerespectarea sistemelor de tip semafor și culoarea acestora. Practic, șoferii care trec pe culoarea roșie a semaforului riscă să rămână fără permisul auto pentru 60 de zile.
  • Nerespectarea indicațiilor polițistului rutier aflat ân exercitarea atribuțiilor de serviciu duce la sancțiuni mult mai dure.
  • Neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale.
  • Utilizarea telefoanelor mobile, cu excepția dispozitivelor de tip hands-free, pe perioada deplasării pe drumurile publice va duce la suspendarea dreptului de a conduce pentru 60 de zile.