Home » Auto » Cum îți pregătești mașina pentru primăvară. 8 lucruri pe care trebuie să le știe orice șofer

Cum îți pregătești mașina pentru primăvară. 8 lucruri pe care trebuie să le știe orice șofer

Alexandru Cazacu / 17.03.2022, 17:52
Cum îți pregătești mașina pentru primăvară. 8 lucruri pe care trebuie să le știe orice șofer

Înainte de iarnă, mulți dintre șoferi își pun la punct autoturismele din toate punctele de vedere. Schimbă uleiul, anvelopele, dar fac și alte lucrări de întreținere pentru a întâmpina sezonul rece. Cu toate acestea, condițiile din timpul iernii pot provoca unele probleme, iar acestea trebuie rezolvate în primăvară. Află în continuare, cum îți pregătești mașina pentru primăvară. Aceste lucruri trebuie știute de orice conducător auto.

Cum îți pregătești mașina pentru primăvară

Iată că a venit primăvara și ar cam fi momentul să te asiguri că mașina ta este pregătită să circule în noul anotimp. Iată câteva lucruri obligatorii pe care le recomandă experții auto pentru a putea conduce în siguranță primăvara.

Înlocuiește anvelopele

Conform specialiștilor în domeniul auto, cauciucurile de iarnă pot fi utilizate și în lunile când temperaturile scad sub 7 grade Celsius. Cu toate acestea, în restul anului, ele trebuie înlocuite cu cele de vară. În concluzie, o dată cu venirea primăverii, această operațiune este esențială pentru conducerea în siguranță a unui autovehicul. Spunem asta deoarece fiecare anvelopă este anumit construită pentru a asigura o aderență cât mai bună, în funcție de condițiile meteorologice.

Asigură-te că sistemul de frânare funcționează corespunzător

Frâna este foarte solicitată în sezonul rece, iar asta poate duce la o uzură mare a plăcuțelor. Chiar dacă nu crezi că există o problemă, nu este niciodată o idee rea să le verifice un tehnician auto. Specialistul va decide dacă acestea trebuie schimbate sau nu.

Cum pregătești mașina pentru primăvară – Verifică bateria autovehiculului

În caz că nu știați deja acest lucru, pe timp de iarnă, când temperaturile sunt extrem de scăzute, bateria mașinii este suprasolicitată. Așadar, este ideal să verifici bornele acumulatorului și să îl testezi într-un centru specializat. Dacă bateria dă rateuri, înseamnă că ar fi cazul să o înlocuiești cu una nouă.

Cum pregătești mașina pentru primăvară
Cum să îți pregătești mașina pentru primăvară

Verifică instalația electrică

A trecut iarna, iar vremea începe să se încălzească treptat, așa că ar trebuie să faci un drum la service să verifici și instalația electrică. Din cauza umezelii și a temperaturilor scăzute din timpul sezonului rece, instalația electrică poate avea de suferit. În concluzie, este indicat să verificăm alternatorul, bujiile, luminile, senzorii și chiar și instalația de aer condiționat.

Verifică uleiul

Multe mașini folosesc ulei mai subțire în timpul iernii, deoarece curge mai ușor pe vreme rece. Când vine vremea mai caldă de primăvară, este indicat să verificați calitatea uleiului și să faceți un schimb de ulei, dacă este nevoie. Schimbarea uleiului va asigura o funcționare optimă a motorului pe timp de primăvară.

Cum pregătești mașina pentru primăvară – Schimbă ștergătoarele

Frigul și gheața din timpul iernii pot fi dăunătoare pentru ștergătoare. Chiar dacă ele par să fie în regulă, înlocuiește-le dacă lasă urme pe parbriz. Operațiunea poate fi făcută chiar de tine, însă dacă crezi că nu te pricepi, poți apela și la un specialist. Mecanicii recomandă înlocuirea ștergătoarelor de cel puțin două ori pe an.

Verifică și celelalte fluide ale autovehiculului

Sunt necesare mai multe fluide pentru ca o mașină să funcționeze corect. Așadar, este bine să verificăm și uleiul transmisiei, lichidul de frână, lichidul de servodirecție și antigelul.

Spală mașina

De asemenea, la ieșirea din iarnă trebuie să spălăm atât interiorul, cât și exteriorul mașinii. Ba chiar mai mult de atât, trebuie să insistăm pe dedesubt și la pasajele roților deoarece acestea sunt zonele cele mai expuse. Sarea care se împrăștie pe drumuri iarna se acumulează în crăpăturile și zonele ascunse dedesubt, inclusiv sub barele de protecție.