Home » Auto » Cum poți să plătești taxa de pod online sau prin SMS. Așa nu trebuie să mai oprești la bariera de la Fetești, în drum spre mare

Cum poți să plătești taxa de pod online sau prin SMS. Așa nu trebuie să mai oprești la bariera de la Fetești, în drum spre mare

Voicu Costin / 30.04.2022, 10:35
Cum poți să plătești taxa de pod online sau prin SMS. Așa nu trebuie să mai oprești la bariera de la Fetești, în drum spre mare

Ca de fiecare 1 maistațiunile de la malul mării sunt arhipline, nu ca în plin sezon estival, dar un grad de ocupare de aproape 80% a fost raportat de foarte mulți hotelieri. La fel ca în fiecare an, drumul spre mare este foarte aglomerat, atât la duscât și la întors. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) recomandă ca taxa de trecere a podului peste Dunăre între Fetești și Cernavodă să nu se facă numerar, la stațiile de taxare, ci online sau prin SMS, ceea ce permite trecerea rapidă prin zonă, astfel evitându-se ambuteiajele, mai ales  pe tronsonul Fetești – Cernavodă se lucrează și sunt încă restricții de viteză pe anumite porțiuni. Cum poți să plătești taxa de pod online sau prin SMS?

Taxa de pod de la Fetești se poate plăti și prin SMS sau online

„Având în vedere faptul că urmează ziua de 1 Mai și sunt așteptate creșteri semnificative ale traficului pe ruta București – Constanța și retur, recomandăm conducătorilor auto ca pentru utilizarea podului peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, să achite tariful de trecere (peajul) înainte de plecarea în călătorie și, în special, să evite plata CASH pentru a nu se crea ambuteiaje în zona stațiilor de taxare”, apare într-un comunicat de joi al CNAIR.

Ca alternativă la plata în numerar, taxa de pod poate fi plătită și:

  • pe portalul CNAIR www.erovinieta.ro și prin intermediul aplicației eTarife (destinată telefoanelor mobile).
  • la distribuitorii autorizați (inclusiv la majoritatea benzinăriilor – lista completă se poate verifica aici);
  • prin SMS, la numărul 7577.

Cei care plătesc online sau prin SMS taxa de pod vor putea trece prin stația de taxare pe benzile marcate special, astfel că nu vor mai pierde mult timp la bariera de la Fetești. E de amintit aici că taxa de pod se poate plăti și după trecerea podului. Așa cum apare în OG nr. 15/2002, “tariful de trecere poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea”.

„Utilizatorii sunt rugați ca, la achiziţionarea unor peaje, să verifice datele care sunt înscrise pe documentul emis de către distribuitorii autorizați ai CNAIR, în special numărul de înmatriculare al vehiculului, înainte de a certifica prin semnătură corectitudinea acestora. De asemenea, este important ca datele trimise prin SMS să fie verificate cu atenție înainte de confirmarea plății”, mai apare în comunicatul CNAIR.

Cât costă taxa de pod pentru autoturisme

Pentru autoturisme, taxa de pod de la Fetești este de 13 lei pentru o trecere, 26 de lei pentru două treceri și 208 lei pentru 20 de treceri. În cazul în care nu plătesc taxa de pod în timp util, șoferii pot primi amendă cuprinsă între 130 și 260 de lei.

În plus, atunci când folosesc rețeaua de drumuri din afara localităților, fie că vorbim despre drumuri naționale, europene sau autostrăzi, șoferii trebuie să dețină o rovinietă valabilă. Spre deosebire de taxa de pod, rovinieta trebuie plătită înainte de efectuarea unei călătorii.

Peste 30.000 de turiști români sunt așteptați pe litoralul românesc pentru vacanța de 1 mai.