Home » Auto » Cum pot fi anunțați șoferii din România că le expiră rovinieta. Noua măsură adoptată pentru conducătorii auto

Cum pot fi anunțați șoferii din România că le expiră rovinieta. Noua măsură adoptată pentru conducătorii auto

Voicu Costin / 26.04.2022, 15:12
Cum pot fi anunțați șoferii din România că le expiră rovinieta. Noua măsură adoptată pentru conducătorii auto

Pentru a reduce numărul amenzilor aplicate, autorităţile au stabilit, printr-un ordin al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, începând cu sfârşitul lunii aprilie, ca cei ce deţin roviniete cu o valabilitate de minimum 30 de zile să fie anunţaţi, prin e-mail, atunci când expiră. Ce arată noua măsură adoptată pentru conducătorii auto?

Șoferii amendați mai ușor pentru neplata rovinietei

De miercuri, 27 aprilie 2022,  Ordinul MTI nr.365/2022, publicat în 12 aprilie în Monitorul Oficial, își va face simțite efectele la nivel național. Documentul legislativ introduce posibilitatea ca șoferii să fie notificați prin email în ceea ce privește termenul de expirare a rovinietei. Notificarea nu va transmisă tuturor șoferilor care conduc pe drumurile naționale din țara noastră, ci doar celor care au achiziționat în prealabil o rovinietă cu valabilitate egală sau mai mare cu 30 de zile.

Astfel, la cumpărarea unei roviniete, şoferul îşi va da acordul sau refuzul de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar şi adresa de e-mail unde se va trimite notificarea. Ca referință, orice român care își conduce mașina pe drumurile naționale, în afara localității, este obligat să aibă rovinietă, iar printr-o rețea de camere fixe, poate în orice moment să se trezească cu o amendă pentru expirarea ei.

„Este, practic, o facilitate pentru acei şoferi uituci pentru a-i ajuta le oferim această facilitate, nu este obligatoriu, dar cei care vor îşi vor da adresa de e-mail iar noi le vom trimite această notificare anunţându-i că le expiră rovinieta într-o anumită perioadă”, a declarat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

Anual, sute de mii de şoferii primesc amenzi cuprinse între 250 de lei şi 4.500 de lei pentru neplata rovinietei. Amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei). Din anul 2015 şi până în 2021 peste 4 milioane de români au fost amendaţi pentru că nu şi-au plătit rovinieta la maşină.

Rovinieta în anul 2022

Rovinieta este o taxă a cărei plată dă posibilitatea unui vehicul dreptul de a folosi, pe parcursul unei anumite perioade de timp, rețeaua de drumuri naționale din România: autostrăzi și drumuri naționale principale sau secundare.

Taxa de drum poate fi achiziționată din benzinării, prin SMS sau online, plata putând fi făcută fie cu cardul, fie la achitarea facturii telefonice, dacă se plătește prin SMS.

Cât costă rovinieta în 2022

Valoarea pe care șoferii trebuie să o plătească pentru o rovinietă diferă în funcție de tipul autovehiculului. Acestea au rămas neschimbate față de anul trecut, astfel: în cazul autoturismelor, taxa rovinietei este de trei euro pentru șapte zile, șapte euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni. În cazul vehiculelor de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, tarifele pornesc de la șase euro pentru șapte zile, 16 euro pentru 30 de zile, 36 de euro pentru 90 de zile și 96 de euro pentru 12 luni.

Când expiră rovinieta

Spre deosebire de taxa de pod, rovinieta este necesar să se plătească înainte de a circula în afara localității de domiciliu. Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, aceasta începe să fie valabilă de la ora înregistrării informațiilor privind achitarea ei în baza de date a autorităților. Data de expirare este sfârșitul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.