Home » Auto » Mai trebuie sau nu să plătești rovinieta dacă ai numere roșii

Mai trebuie sau nu să plătești rovinieta dacă ai numere roșii

Manolică Anca / 23.09.2021, 11:43
Mai trebuie sau nu să plătești rovinieta dacă ai numere roșii

Orice șofer care circulă cu mașina pe rețeaua de drumuri publice din România este obligat să plătească o taxă de folosire a acestora, numită rovinietă. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)  a amplasat mai multe camere pe drumurile publice, pentru a identifica cine se sustrage de la această plată obligatorie. Cine nu respectă regula, riscă să fie amendat. Află dacă trebuie sau nu să plătești rovinieta dacă ai numere roșii.

Plătești sau nu rovinieta dacă ai numere roșii

Toți șoferii care folosesc rețeaua de drumuri publice din România, indiferent dacă au mașini înmatriculate în țara noastră sau în alte state, sunt obligați să plătească o taxă de drum, numită rovinietă. Aceasta este necesară pentru utilizarea următoarelor tipuri de drumuri: autostrăzi, drumuri express, drumuri europene, drumuri naționale principale și secundare.

În cazul în care ești surprins de una din camerele folosite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vei fi cu siguranță pasibil de amendă. Totuși, există anumite categorii de proprietari care sunt scutite de la plata rovinietei. Printre acestea se numără și cei care au numere de înmatriculare provizorii. Așadar, nu trebuie să plătești rovinieta dacă ai numere roșii, atât timp cât acestea sunt valabile.

Alte excepții de la plata rovinietei

  • Ministerul Apărării Naționale;
  • Ministerul Afacerilor Interne;
  • Serviciul Român de Informații (SRI);
  • Serviciul de Informații Externe (SIE);
  • Serviciul de Protecție și Pază;
  • Serviciul de Telecomunicații Speciale;
  • Administraţia Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate;
  • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier;
  • Serviciile de ambulanță;
  • Serviciile pentru Situații de Urgență;
  • Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România;
  • Societatea Națională de Cruce Roșie

O altă categorie pe care legea o scutește de plata rovinietei este reprezentată de persoanele cu handicap, care dețin un autoturism pe numele lor. Până în urmă cu câțiva ani, persoanele cu probleme puteau primi acest ajutor numai dacă aveau un vehicul adaptat handicapului lor. Totodată, și persoanele care le îngrijesc pe cele cu probleme beneficiază de acest avantaj.

Mașinile cu numere roșii nu trebuie să dețină rovinietă
Mașinile cu numere roșii nu trebuie să dețină rovinietă

Cât costă rovinieta, în funcție de mașină

În ceea ce privește sumele pe care trebuie să le achite șoferii pentru cumpărarea unei roviniete, acestea au rămas nemodificate și în acest an. Astfel, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 15/2002, în ceea ce privește autoturismele, tarifele rovinietei sunt de 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni, adică pe un an.

În cazul vehiculelor de transport marfă, care au masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, tarifele pentru rovinietă sunt de 6 euro pentru 7 zile, 16 euro pentru 30 de zile, 36 de euro pentru 90 de zile și 96 de euro pentru 12 luni. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone tarifele pentru rovinietă sunt de 4 euro pentru o zi, 16 euro pentru 7 zile, 32 de euro pentru 30 de zile, 92 de euro pentru 90 de zile și 320 de euro pentru un an întreg, adică 12 luni.

Pentru a veni în sprijinul tuturor șoferilor, CNAIR a făcut posibilă verificarea valabilității rovinietei accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul companiei sau pe erovinieta.ro, prin introducerea datelor vehiculului. De asemenea, mai multe detalii despre taxa de utilizare a drumurilor din țara noastră poți citi AICI și AICI despre locurile în care sunt amplasate camerele de rovinietă.