Home » Știri » Știri sociale » Când trebuie plătită rovinieta. Detaliul pe care e important să-l știe toți șoferii români

Când trebuie plătită rovinieta. Detaliul pe care e important să-l știe toți șoferii români

Manolică Anca / 07.09.2021, 17:33
Când trebuie plătită rovinieta. Detaliul pe care e important să-l știe toți șoferii români

Orice șofer care folosește rețeaua de drumuri din afara unei localități, fie că este vorba de drumurile naționale, europene sau autostrăzi, este obligat să plătească o taxă de folosire a acestora, numită rovinietă. Mare atenție când trebuie plătită rovinieta, pentru că amenzile pentru lipsa ei sunt mari.

Când trebuie plătită rovinieta. Orice șofer trebuie să știe

Șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri publice din România, indiferent dacă au mașini înmatriculate în țara noastră sau în alte state, sunt obligați să plătească o taxă de drum, numită rovinietă. Apoi, mai există o altă taxă care se plătește separat, pentru traversarea podurilor, tunelurilor sau trecătorilor montane, numită, în general, taxă de pod.

Important este ca șoferii să fie informați cu privire la momentul în care trebuie să plătească rovinieta și când pot să plătească taxa de pod. Ei bine, șoferii trebuie să știe că taxa de pod se poate plăti și după efectuarea trecerii, în timp ce, pentru a nu fi amendat, rovinieta trebuie plătită înainte de a porni în circulație pe drumurile din afara localității de domiciliu.

Conform legislației în vigoare, OG nr. 15/2002, șoferii trebuie să plătească taxa de pod (numită, oficial, tarif de trecere) înainte de utilizarea podului pentru care trebuie plătită, însă excepția face că „tariful de trecere poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea”.

Neplata rovinietei atrage amezi usturătoare pentru șoferi

În schimb, plata rovinietei este obligatoriu să fie făcută înainte de înainte de a intra pe drumurile publice din afara orașelor. În caz contrar, șoferii sunt pasibili de amendă.

„Perioada de valabilitate a rovinietei începe de la ora 00:00 a zilei solicitate de utilizator și expiră la ora 24:00 a ultimei zile a duratei pentru care a fost achitat tariful de utilizare”, stă scris în OG nr. 15/2002.

Neplata rovinietei atrage amenzi mari pentru șoferi
Neplata rovinietei atrage amenzi mari pentru șoferi

Pe de altă parte, dacă prima zi a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, aceasta începe să fie valabilă începând cu ora înregistrării informațiilor privind achitarea ei în baza de date a autorităților și expiră la finalul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.

Concret, dacă șoferii nu plătesc rovinieta, cel mai târziu, înainte de a părăsi localitatea de domiciliu, se consideră că ei circulă fără rovinietă valabilă, lucru care reprezintă, potrivit legislației, „contravenție continuă și se sancționează cu amendă”. Amenzile, în acest caz, sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce sumele cele mari le vor plăti șoferii care conduc vehicule mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).

Peste 100 de camere fixe de control rovinietă

În cazul în care, din anumite motive, șoferii circulă pe drumurile publice din țară mai mult timp fără să aibă rovinietă valabilă și trec de mai multe ori prin camerele de control, ei nu pot fi amendați decât o singură dată.

Pentru a îi depista pe șoferii care circulă pe drumurile publice fără plata rovinietei, autoritățile au montat peste 100 de camere fixe de control, dar și unele mobile. Vezi AICI lista completă de radare fixe din țară.

Verificarea valabilității rovinietei se poate face accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe erovinieta.ro. De asemenea, mai multe detalii despre taxa de utilizare a drumurilor din țara noastră poți citi AICI.