Home » Utile » Cod rutier 2021. Ce riscă șoferii care circulă fără rovinietă mai multe zile. Detaliul menționat clar în lege

Cod rutier 2021. Ce riscă șoferii care circulă fără rovinietă mai multe zile. Detaliul menționat clar în lege

Alexandru Cazacu / 26.07.2021, 16:08
Cod rutier 2021. Ce riscă șoferii care circulă fără rovinietă mai multe zile. Detaliul menționat clar în lege

Toți conducătorii auto care folosesc drumurile din România, fie ele autostrăzi, europene sau naționale. trebuie să plătească rovinietă. Ei bine, dacă nu respectă această regulă, șoferii pot fi sancționați cu amendă. Cu toate acestea, dacă din diferite motive, conducătorul auto circulă mai mult timp fără să aibă această taxă plătită, până află de această încălcare a legii, el nu poate fi amendat decât o dată.

Cod rutier 2021. Ce riscă șoferii care circulă fără rovinietă mai multe zile

Mai concret, după cum se arată în OG 15/2002 cu privire la aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, atunci când circulă cu mașina în afara localităților, conducătorii auto trebuie să aibă rovinietă valabilă. Potrivit acestui act normativ, rovinieta este o “o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, rețeaua de drumuri naționale”.

Pe de altă parte, dacă șoferii circulă fără rovinietă, aceștia pot fi sancționați în termen de cel mult patru luni. După acest expirarea acestui termen, fapta se va prescrie. După ce a fost sancționat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a informa șoferul despre aplicarea amenzii. În această perioadă, conducătorul auto nu mai poate fi sancționat pentru aceeași faptă.

Conform OG 15/2002, ”În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”.

În concluzie, termenul maxim dintre două amenzi pentru circulația pe drumurile publice fără rovinietă ar putea fi de cel mult șase luni: termenul până la care fapta se prescrie (patru luni) + alte două luni, termenul în care autoritățile trebuie să-l anunțe pe cel sancționat.

Ce riscă șoferii care circulă fără rovinietă mai multe zile
Ce riscă șoferii care circulă fără rovinietă mai multe zile

Ce amenzi riscă șoferii care circulă fără rovinietă

Ei bine, după cum spuneam mai sus, șoferii care circulă fără rovinietă riscă să fie sancționați, iar amenzile sunt destul de mari. Mai exact, aceste sancțiuni sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Cele mai mici amenzi se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei). Pe de altă parte, amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).

Dacă nu doresc să fie amendați, conducătorii auto care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi își pot verifica valabilitatea rovinietei accesând site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.

Este important să menționăm faptul că pentru a-i depista pe șoferii care merg cu mașina fără ca pentru aceasta să se fi plătit rovinietă, autoritățile folosesc peste 100 de camere fixe de control, dar și unele mobile. Așadar, conform legislației în vigoare, atunci când folosesc rețeaua de drumuri din România, chiar dacă acestea sunt naționale, europene sau autostrăzi, conducătorii auto trebuie plătească o taxă de utilizare a acestora.

Așadar, în rețeaua drumurilor naționale sunt incluse autostrăzile, drumurile expres, drumurile internaționale (drumurile naționale europene), drumurile naționale principale și drumurile naționale secundare, potrivit avocatnet.ro.