Home » Știri » Ce amenzi riscă românii care fac grătare în spații neautorizate. Sancțiuni usturătoare

Ce amenzi riscă românii care fac grătare în spații neautorizate. Sancțiuni usturătoare

Alexandru Cazacu / 15.07.2021, 16:18
Ce amenzi riscă românii care fac grătare în spații neautorizate. Sancțiuni usturătoare

Sezonul estival este în toi, căldurile ne scot scot din casă la aer liber, iar mulți dintre români și-au făcut deja planuri pentru grătare în weekendul care ne bate la ușă. Cu toate acestea, trebuie să menționăm faptul că, persoanele care fac grătar în spații neautorizate riscă să fie amendate cu sume destul de mari.

Amenzi usturătoare pentru românii care fac grătare în spații neautorizate

Mulți dintre români, atunci când au câteva zile libere, aleg să le petreacă în aer liber, alături de un grătar. Ei bine, dacă și tu te afli printre acești, atunci este bine să știi că grătarele în aer liber se pot organiza doar în spații special amenajate și dotate cu utilități necesare acestei activități. Este bine să menționăm și faptul că, cei care lasă în urma lor gunoaie și tulbură liniștea publică pot fi aspru sancționați. Așadar, persoanele care nu respectă aceste reguli riscă amenzi usturătoare.

Începând din martie 2012, se aplică ”legea grătarelor”, adică Legea nr. 54/2012 cu privire la desfășurarea activităților de picnic. Ei bine, de atunci picnicurile și grătarele se pot organiza doar conform unor reguli prestabilite. Așadar, potrivit legii menționate, ”activitatea de picnic este definită activitatea de recreere desfășurată pe domeniul public sau privat al statului, de una sau mai multe persoane, care presupune consumul de băuturi și/sau alimente și, după caz, aprinderea sau nu a focului”.

După cum bine știm, picnicul este o activitate adesea întâlnită în rândul românilor. Așadar, prin această lege s-a făcut reglementarea picnicului, care trebuie să se desfășoare într-un mod civilizat. Prin această activitate, noi trebuie să dăm dovadă de responsabilitate față de mediul înconjurător.

”Prin adoptarea acestei legi, se urmărește prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populației, generat de practicarea inadecvata a activităților de picnic”, susțineau la momentul respectiv, inițiatorii măsurii.

Amenzi mari pentru românii care fac grătare în spații neautorizate
Amenzi mari pentru românii care fac grătar în spații neautorizate

Unde se fac grătarele și ce amenzi riscă cei care încalcă regulile

Potrivit legii, picnicurile se desfășoară doar în locuri special amenajate, aflate în administrare publică sau privată. Așadar, în spațiile unde se fac grătarele, trebuie să fie atât zone speciale pentru aprinderea focului, cât și containere destinate colectării selective a deșeurilor. De asemenea, în locurile pentru picnic, zonele destinate parcării autovehiculelor trebuie să fie marcate corespunzător.

Așadar, potrivit reglementărilor în vigoare, cei care participă la picnicuri trebuie să arunce gunoaiele selectiv în locurile amenajate în acest sens, în caz contrar, riscă să fie amendați cu o sumă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

De asemenea, focul se va aprinde numai în locuri special amenajate și nu se lasă nesupravegheat. În cazul nerespectării acestor obligații, amenda poate ajunge chiar și la 5.000 de lei.

Totodată, atât persoanele care deranjează liniștea publică în locurile pentru picnicuri, dar și cei care aruncă la întâmplare mucurile de țigară, riscă să fie sancționați cu o amendă între 300 și 3.000 de lei. O amendă de 500 de lei se aplică și pentru distrugerea panourilor informative, indicatoarelor sau a construcțiilor.

Sancțiunile pot fi aplicate atât de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și de autoritățile administrației publice locale, cât și de personalul MAI, potrivit avocatnet.ro.