Home » Utile » Ce se întâmplă, de fapt, dacă uiți să plătești rovinieta și treci printr-o zonă cu camere

Ce se întâmplă, de fapt, dacă uiți să plătești rovinieta și treci printr-o zonă cu camere

Alexandru Cazacu / 18.05.2021, 17:53
Ce se întâmplă, de fapt, dacă uiți să plătești rovinieta și treci printr-o zonă cu camere

De multe ori, din diferite motive, mulți conducători auto uită să plătească rovinieta și pot fi surprinși de camerele puse în unele zone, pentru ai prinde pe cei care nu au această taxă de drum plătită. Cu toate acestea, nu mulți știu că pot scăpa de amendă.

Ce se întâmplă dacă uiți să plătești rovinieta și treci printr-o zonă cu camere

Începând din 2002 toți șoferii care circulă pe drumurile naționale, europene sau pe autostrăzile din România trebuie să plătească această taxă de drum. În caz contrar aceștia riscă să fie sancționați cu amendă. Ei bine, în caz că ai trecut printr-o zonă în care sunt amplasate camere și ai fot surprins fără ro-vinietă, trebuie să știi că mai ai timp până la sfârșitul zilei pentru a o plăti, scăpând astfel de amendă.

Mai exact, dacă ieși pe un drum național, european sau autostradă, fără să ai plătită această taxă de drum, cu siguranță ai fost filmat de una dintre nenumăratele camere fixe sau mobile ale CNAIR, care monitorizează traficul. Așadar, numărul de înmatriculare va intra automat într-o bază de date figurând fără rovinietă valabilă.

Ei bine, dacă ți s-a întâmplat acest lucru nu trebuie să intri în panică. Dacă îți amintești în aceeași că ai mers fără rovinietă printr-o zonă cu camere și o faci plata până la ora 23:59, vei scăpa de amendă. Mai exact, sistemul mai face automat o verificare a tuturor numerelor înregistrate în ziua respectivă, iar cele care au avut rovinieta cumpărata pană la sfârșitul zilei sunt șterse din baza de date cu autovehicule fără această taxă plătită. În concluzie, poți să plătești taxa de drum până la miezul nopții, pentru a scăpa fără amendă.

De ce plătim rovinieta în România

Ei bine, este normal ca rovinieta să fie plătită. Fiecare țară încasează o taxa de drum, prin diferite moduri. Pentru construcția și întreținerea drumurilor este nevoie sume mari de bani, iar banii din proveniți din aceste taxe se duc la buget în acest scop.

Cu toate acestea, statul român are nu mai puțin de trei taxe pentru același lucru. Mai exact, avem o taxă de drum inclusă în prețul carburantului, una pe care o plătim la poduri care aparțin tot de CNAIR, iar a treia este chiar rovinieta.

Ce se întâmplă, de fapt, dacă nu ai plătită rovinieta și treci printr-o zonă cu camere
Ce se întâmplă, de fapt, dacă nu ai plătită rovinieta și treci printr-o zonă cu camere

Când primești amendă pentru circulația fără rovinietă

  • Poți primi amendă atunci când ești oprit de Politia Rutiera, iar după verificarea documentelor reiese ca nu ai taxa de drum plătită. În acest caz, amenda o vei primi pe loc.
  • De asemenea, dacă circuli fără rovinietă valabilă și ești înregistrat de o camera speciala de monitorizare, fixă sau mobilă, poți primi amenda acasă în termen de maxim opt luni.

Potrivit legii, amenda poate fi aplicată în maximum șase luni de la data faptei. Mai exact, procesul verbal trebuie să fie încheiat în maximum șase luni de zile de când ai fost înregistrat de o cameră de monitorizare a traficului. Cu toate acestea, la aceste șase luni se mai poate adăuga termenul legal de două luni, prin care amenda îi este comunicată conducătorului auto, potrivit 4tuning.ro.