Home » Auto » Cum verifici dacă ți s-a uzat ambreiajul. Metoda inedită folosită de toți românii

Cum verifici dacă ți s-a uzat ambreiajul. Metoda inedită folosită de toți românii

Pană Emanuela / 31.10.2021, 08:17
Cum verifici dacă ți s-a uzat ambreiajul. Metoda inedită folosită de toți românii

Nu este deloc plăcut să constați că pedala de ambreiaj nu mai funcționează, însă din fericire există câteva indicii care îți prevestesc că această componentă vitală a mașinii este pe cale să cedeze, înainte să rămână pur și simplu blocată. Află în rândurile de mai jos care este cea mai inedită metodă prin care românii probează dacă ambreiajul trebuie sau nu schimbat.

Cum verifici dacă ți s-a uzat ambreiajul

Orice proprietar de mașină cunoaște faptul că ambreiajul este o componentă foarte importantă, dar și una extrem de costisitoare a întregului sistem care asigură funcționare autoturismului. Din fericire, schimbare kitului de ambreiaj nu reprezintă o misiune dificilă, existând oferte de cea mai bună calitate pentru toate mașinile.

Problema rămâne, însă, costul. Prețurile nu sunt deloc mici când vine vorba despre acest organ al mașinii, fapt pentru care ar fi bine să descoperi din timp dacă ambreiajul prezintă probleme.

După cum probabil bine știm cu toții, ambreiajul este acea componentă a mașinii care permite șoferului să schimbe viteza, iar asemenea oricărei alte piese este supus uzurii. Fiind totuși o componentă atât de importantă, ambreiajul necesită o atenție sporită, verificări periodice, precum și o grijă ridicată în momentul utilizării.

Una dintre cauzele principale ale uzurii ambreiajului este numărul des de opriri și porniri pe care, de altfel, șoferii sunt obligați să le facă, mai ales atunci când traficul este aglomerat.

Citește și: La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi o mașină second hand. Detaliile care fac o diferență majoră

Metoda inedită folosită de toți românii

Un alt factor care conduce la deteriorarea discului de ambreiaj este lipsa de cunoștințe a conducătorilor auto în ceea ce privește această componentă a mașinii, alături de ignoranța unora, care nu cunosc adevărata importanță a sa.

Așadar, iată câteva semnale că ambreiajul mașinii pe care o conduceți este pe cale să cedeze:

1. Pedala nu mai are aceeași poziție

Fie că ține mai sus sau mai jos decât în mod normal, un lucru e clar: placa și discul s-au uzat ori rulmentul este blocat.

2. Ori de câte ori cuplezi ambreiajul se aude zgomot

Dacă în momentul în care ridici ambreiajul se aude un zgomot, cel mai probabil există probleme. De regulă, rulmentul este cel care cauzează aceste probleme, fapt pentru care trebuie să-l verifici.

3. Pedala ambreiajului este moale

În acest caz de vină este placa de presiune, care începe să cedeze. În situații de genul ambreiajul necesită să fie înlocuit cât mai repede.

4. Se blochează pedala

Să știi că nu te confrunți cu probleme tocmai mici, existând posibilitatea să fi cedat pompa hidraulică sau chiar să fie spartă placa.

5. Mașina nu accelerează

Dacă atunci când vrei să pornești de pe loc simți că motorul turează însă mașina nu se mișcă din loc, ei bine, tot ambreiajul este de vină. Atunci când  această componentă este uzată ea nu mai conectează perfect motorul cu transmisia, ceea ce conduce la o turație în gol, fără ca autoturismul să prindă viteză.

Metoda preferată de români atunci când vine vorba despre testarea stării „de sănătate“ a ambreiajului este, însă următoarea: șoferii bagă în viteza a 5-a și turează bine mașina, iar dacă ambreiajul este pe cale să cedeze vehiculul turează în gol.