Home » Auto » De ce e bine să faci școala de șoferi iarna. Avantajul uriaș pe care puțini îl cunosc

De ce e bine să faci școala de șoferi iarna. Avantajul uriaș pe care puțini îl cunosc

Cojocaru Cristian / 31.01.2022, 10:47
De ce e bine să faci școala de șoferi iarna. Avantajul uriaș pe care puțini îl cunosc

Atunci când te gândești să faci școala de șoferi, cu siguranță vei lua în calcul să o începi în timpul primăverii sau al verii. Cu toate acestea să faci școala de șoferi iarna vine cu nenumărate avantaje la care nu te-ai fi gândit. Află de ce ar trebui să iei în calcul acest anotimp pentru a urma cursurile școlii de șoferi și cum te-ar putea ajuta mai departe în experiența ta de șofer.

Motivul pentru care să faci școala de șoferi iarna

În cazul în care vrei să dobândești cât mai multă experiență ca șofer în timpul școlii, atunci recomandat este să urmezi cursurile auto în  timpul iernii. Datorită condițiilor meteo dificile, tehnicile de conducere pe un drum alunecos ori acoperit cu zăpadă, sau marcajele nu se mai văd, iar vizibilitatea este redusă, vei căpăta mai multă experiență.

Frânarea și accelerarea sunt mult mai dificile pe drumurile înzăpezite sau înghețate. Ai nevoie de mai mult spațiu; distanța următoare va fi diferită iarna față de lunile de vară. Vizibilitatea nu este întotdeauna la fel de bună și nici tracțiunea nu va fi la fel de bună. La aceste provocări se adaugă diverse complicații care sunt în afara controlului șoferilor. De exemplu, marcajele benzilor și alte semnalizări sunt adesea ascunse de zăpadă, ceea ce face ca șofatul pe autostradă să fie mai periculoasă pentru șoferii nepregătiți sau neexperimentați.

Dacă ai învățat să conduci vara, instructorii auto recomandă să faci câteva ore de condus și iarna. Instructorul auto îți va preda tehnicile corecte pentru vremea rece, precum și conducerea lină pe polei sau controlul derapajului. Iarna reprezintă un real teren pentru educația șoferilor. Un alt motiv pentru care să faci aceste cursuri iarna este faptul că școala de șoferi te-ar putea costa mai puțin, pentru că acestea își micșorează prețurile în timpul iernii pentru a atrage cât mai mulți cursanți.

școala șoferi iarna
Daca alegi sa faci scoala auto in timpul iernii, vei beneficia de mai multe tehnici

Documentele necesare pentru înscriere și examinare

Atunci când te înscrii la o școală de șoferi, la o primă întâlnire cu instructorul, va trebui să ai la tine următoarele documente:

  • cartea de identitate;
  • avizul psihologic;
  • contravaloarea cursurilor școlii de șoferi;
  • fișa de evidență a orelor de conducere se întocmește pe loc și va fi actualizată de către instructor după fiecare ședință.

Pentru admiterea prezentării la examenul auto, va trebui să ai asupra ta un dosar care să conțină următoarele documente:

  • cerere tip;
  • fișa de școlarizare, valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor, emisă de şcoala de conducători auto în cadrul căreia a absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică, în care se consemnează şi avizul medical;
  • declaraţie de consimţământ privind eliberarea cazierului judiciar, potrivit Anexei 2^1 din Ordinul MAI 268/2010;
  • dovada achitării contravalorii permisului de conducere – 89 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife);
  • copia actului de identitate, în termen de valabilitate.

Taxa pentru obținerea permisului este de 68 de lei. Solicitantul se prezintă cu dosarul de examinare şi actul de identitate, în vederea înregistrării şi preluării imaginii foto care va apărea apoi pe permis. După ce s-a înregistrat, candidatul va putea să meargă să susțină proba teoretică, programându-și susținerea probei pentru când consideră că este pregătit.