Home » Auto » De ce se descarcă bateria auto. 8 greșeli pe care să le eviți

De ce se descarcă bateria auto. 8 greșeli pe care să le eviți

Voicu Costin / 22.12.2021, 19:30
De ce se descarcă bateria auto. 8 greșeli pe care să le eviți

Componentele mașinii voastre sunt foarte importante deoarece calitatea și starea lor vă pot ușura sau îngreuna viața. Atât interiorul cât și exteriorul mașinii este necesar de întreținut, iar șoferii trebuie să fie atenți la condițiilor acestora. Bateria mașinii este ca și inima noastră. Dacă starea ei este bună, atunci nu veți avea probleme prea mari. De ce se descarcă bateria auto și cum puteți evita acest lucru aflați în rândurile următoare.

Bateria mașinii poate începe să se descarce din 8 motive:

  1. Eroare umană

Atunci când te întorci de la muncă, obosit, este posibil ca în grabă să fi uitat farurile sau luminile de la interior, aprinse. Acest lucru îți poate reduce durata de viață a bateriei și se poate să rămâi cu mașina pe marginea drumului, când te aștepți mai puțin. Bateria descărcată poate fi iar o bătaie de cap, atunci când vrei să pleci dimineața la muncă, deci ar fi bine să verifici starea mașinii, înainte să pleci.

  1. Consumul parazitar

Sunt unele componente ale autovehiculului dumneavoastră care continuă să funcționeze chiar și după ce cheia a fost scoasă din contact. Unele componente ale mașinii, cum ar fi ceasul, presetările radio-ului, și alarma de securitate operațională pot consuma bateria mașinii, dar nu vă afectează mai deloc starea ei.

Consumul  parazitar se datorează componentelor din vehiculul dumneavoastră, care continuă să funcționeze după ce cheia a fost scoasă din contact. Dacă aveți o problema electrică iar aceasta implică cabluri defecte, instalație slabă sau siguranțe defecte este posibil ca bateria să fie epuizată, iar dimineața să vă treziți că nu puteți folosi autovehiculul.

  1. Încărcarea defectuoasă

Multe mașini dau electricitate luminilor lor, radioului, precum și altor sisteme de la alternator, lucru care poate face ca bateria să se consume mai mult, dacă există o problemă de încărcare.

  1. Alternator defect

Alternatorul auto reîncarcă bateria și dă putere anumitor sisteme electrice, cum ar fi lumini, radio, aer condiționat și ferestre. Dacă alternatorul are o diodă proastă, bateria se poate descarca. Dioda alternatorului care nu este funcțională poate provoca supraîncărcarea circuitului chiar și atunci când motorul este oprit, iar acest lucru afectează durata de viață a bateriei.

  1. Temperatura extremă

Temperaturile scăzute sau foarte ridicate pot dăuna și bateriei. Adunarea cristalelor de sulfat pot afecta durata de viață a bateriei pe termen lung și veți fi nevoiți să o schimbați mai devreme decât vă așteptați. Condițiile climatice influențează atât bateria cât și celelalte componente ale mașinii.

  1. Drumuri excesiv de scurte

Bateria este consumatorul principal când vine vorba de pornirea mașinii. Fără baterie, mașina nu poate pleca de pe loc. Drumurile scurte pot afecta și ele durata de viață a bateriei, așa că evitați să faceți drumuri scurte cu mașina.

  1. Cablurile bateriei corodate sau slăbite

Cablurile mașinii sunt necesar de verificat atunci când mașina ajunge să fie mai veche de 5 ani. Acestea fac legătura între baterie și restul componentelor motorului, iar dacă sunt într-o condiție proastă îngreunează pornirea mașinii, bateria neavând suficientă putere.

  1. Baterie veche

O dată la trei-patru ani se poate schimba bateria mașinii, dacă nu este de o calitate prea bună. În condiții meteo nefavorabile, în special iarna, temperaturile scăzute pot afecta bateria și o poate descărca mai repede decât vă gândeați. În cazul în care este veche sau slab întreținută, bateria poate să se oprească în mod regulat.