Home » Auto » Faza scurtă și faza lungă a farurilor. Cum se utilizează corect luminile mașinii

Faza scurtă și faza lungă a farurilor. Cum se utilizează corect luminile mașinii

Voicu Costin / 02.01.2022, 17:12
Faza scurtă și faza lungă a farurilor. Cum se utilizează corect luminile mașinii

Luminile de întâlnire sunt destul de importante când vine vorba de circulația în siguranță a voastră și a celorlalți participanți la trafic. Anual, mii de persoane mor din cauza faptului că șoferii nu au o bună vizibilitate și accidentează alte mașini ori pietoni. Faza lungă și faza scurtă a farurilor trebuie folosite corespunzător, de aceea, în articolul de mai jos vă vom explica cum puteți face asta.

Ce trebuie să știi despre luminile mașinii

Luminile autovehiculelor au fost concepute pentru a veni în ajutorul șoferilor. Indiferent de momentul zilei, luminile trebuie folosite în mod corespunzător. Martorii din bord te vor atenționa dacă un far nu este funcțional. Folosirea tuturor luminilor mașinii corect, lumini de semnalizare, lumini de ceață și farurile ce luminează cu faza scurtă și cea lungă te ajută pe ține și pe ceilalți participanți la trafic. Pentru a putea fi vizibil de la o distanță de cel puțin 50 de metri, un automobil poate să fie oprit sau staționat pe marginea șoselei cu toate luminile stinse, dacă pe acel drum există iluminat stradal.

Condițiile meteo pot fi dificile în unele cazuri, mai ales în zilele ploioase sau cele de iarnă, când ninge. Când întâlniți astfel de condiții, chiar dacă vă aflați în mers sau staționați, aprindeți luminile de avarie. Acestea îi vor ajuta pe ceilalți șoferi să își dea seama de poziția voastră pe carosabil și altfel, se pot evita accidente cumplite.

Cum se folosește corect „faza scurtă”

Luminile de întâlnire sau „faza scurtă” trebuie folosite și pe timp de zi, pe orice fel de drum, fie el rural sau național. Conform Codului Rutier, acestea trebuie aprinse cu cel puţin 100 de metri înainte de maşina care circulă în faţa ta pe acelaşi sens de mers pentru a nu incomoda ceilalți participanți la trafic, chiar dacă este zi sau noapte.

Drumurile din marile orașe pot avea probleme cu iluminatul stradal în unele zone, de aceea inclusiv seara, această lumină trebuie folosită corespunzător. Pe timp de noapte, legislația în vigoare spune că distanța la care luminile de întâlnire trebuie aprinse să fie de minimum 200 de metri.

Cum se foloseşte corect „faza lungă”

Faza lungă a farurilor sau luminile de drum cum mai sunt cunoscute, se folosește pe timp de noapte, pentru a avea o vizibilitate cât mai bună. Pe un drum nu foarte circulat, sau pe autostradă, dacă condițiile de drum sunt dificile, luminile de drum pot fi folosite, dar la întâlnirea cu alți șoferi vom folosi faza scurtă pentru a nu-i orbi.

Faza lungă nu trebuie folosită pe timp de zi, chiar dacă vizibilitatea este mai slabă, mai ales dacă e ceață, pentru că aceasta va scădea și mai mult. Trebuie să fiți atenți atunci când folosiţi maneta de semnalizare, pentru că este posibil ca odată cu ea să aprinzi și faza lungă a farurilor.

Oamenii se încred prea mult în tehnologia avansată a computerelor electronice de la bordul mașinilor, iar unele funcții pot încurca mai mult decât să ajute. Farurile adaptive sunt cele mai utilizate de noile autoturisme din gama medium și premium și ajută foarte mult la folosirea farurilor într-un mod corect, datorită sistemelor inteligente de la bordul mașinii.