Home » Auto » Locul din lume unde șoferii prinși beți la volan sunt puși să curețe frigidere la morgă

Locul din lume unde șoferii prinși beți la volan sunt puși să curețe frigidere la morgă

Voicu Costin / 27.01.2022, 11:23
Locul din lume unde șoferii prinși beți la volan sunt puși să curețe frigidere la morgă

Măsură inedită luată în unul din orașele lumii. Șoferii care sunt prinși băuți la volan nu riscă o amendă. Autoritățile s-au gândit că o altă măsură mai inedită le-ar schimba mentalitatea și nu ar mai face aceeași greșeală a două oară. Când vine vorba de accidentele rutiere, consumul de alcool reprezintă o mare problemă pentru că unii conducători auto se urcă băuți la volan și produc accidente care se soldează cu victime. Acești șoferi primesc o pedeapsă inedită. Ajung să curețe frigidere la morgă. În ce zonă a lumii se întâmplă acest lucru?

Ești prins băut la volan, ajungi să cureți frigidere la morgă

Autoritățile din orașul taiwanez Kaohsiung au implementat o lege cu scopul de a schimba mentalitatea unor șoferi. Din cauza numărului mare de accidente cauzate de conducătorii auto aflați în stare de ebrietate, autoritățile orașului Kaohsiung a luat o hotărâre inedită. Șoferii prinși băuți la volan sunt obligați să curețe spațiile de depozitare ale cadavrelor, ca să simtă cum este să fii cu adevărat „aproape de moarte”.

Accidentele cauzate de persoanele băute se întețesc. Luna trecută, în orașul Kaohsiung, a avut loc un accident de mașină foarte grav. A fost provocat de un șofer beat, în urma căruia, un bărbat a murit și alte trei persoane au fost grav rănite. Primarul Chen Qimai a anunțat că cei care au fost condamnați pentru conducere în stare de ebrietate ar trebui să presteze muncă în folosul comunității ca pedeapsă.

În urmă acestei decizii, în luna ianuarie, 11 șoferi prinși beți la volan au mers la serviciul de gestionare a funeraliilor din orașul Kaohsiung pentru a începe ispășirea pedepsei. Ei și-au petrecut timpul acolo pentru a curăţa morga și spațiul adiacent.

„Am șters ușa congelatorului și mi-am dat seama că înăuntru ar putea fi cadavre. Am simțit că este tulburător”, a declarat pentru o publicație locală una dintre persoanele acuzate de conducere sub influența alcoolului.

De ce s-a ajuns la această măsură

Secretarul pentru Afaceri Civile, Yan Qingzhi, a declarat că autoritățile locale nu vor mai fi tolerante în ceea ce privește conducerea în stare de ebrietate. Astfel, șoferii trebuie să știe că, dacă au consumat alcool și sunt prinși de către poliție, riscă să ispășească o pedeapsă care nu este deloc plăcută.

Autoritățile speră ca promulgând această lege localnicii vor fi vigilenți, vor respecta viețile altora, dar și pe a lor și nu vor mai conduce în stare de ebrietate. Prin luarea acestei măsuri, polițiștii speră că vor îmbunătăți siguranța rutieră.

După 4 ore de educație prin muncă, cei 11 localnici care au condus sub influența alcoolului și-au exprimat regretul pentru acțiunile pentru care au fost condamnați. Au recunoscut că nu vor mai face această greșeală și că vor suporta consecințele până la capăt.

„Nu aș mai îndrăzni a două oară”, a declarat unul dintre ei.

Alcoolemia în România

Accidentele mortale din România se înmulţesc, în condițiile în care majoritatea sunt provocate de teribilism și de consum de alcool. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 18% dintre accidentele mortale sunt cauzate de consumul de alcool, ceea ce situează România pe locul 9 în Europa și pe locul 29 în lume.

În principiu, cel mai bine este să se evite consumul de alcool, însă dacă se consumă este indicat să se măsoare gradul de alcoolemie cu un alcool test și să se cunoască foarte bine legislația. Printre reguli se numără următoarele:

  • Concentrația de alcool de până la 0.2 grame/litru sau 0.15 grame pe litru în aerul respirat nu este sancționată de lege.
  • Dacă această concentrație este depășită, contravențiile sunt destul de mari: 0.2 – 0.5 grame pe litru sau 0.15-0.25mg/litru în aerul respirat. Acest lucru atrage o sancțiune cu suspendarea permisului de până la 6 luni și contravenție, iar ceea ce depășește aceste valori poate atrage suspendarea permisului de până la 180 de zile și chiar cu închisoarea de până la 5 ani.