Home » Auto » Martorii de bord la Ford – ce defecțiuni apar des la mașinile americane care au cucerit lumea

Martorii de bord la Ford – ce defecțiuni apar des la mașinile americane care au cucerit lumea

Pană Emanuela / 22.10.2020, 20:28

Ti s-a întâmplat să te afli în trafic, să se aprindă un mator în bordul mașinii și să nu știi ce înseamnă și ce trebuie să faci? În primul rând trebuie să ții cont de culoare. Dacă lumina din bord este verde, atunci totul este în regulă. În schimb, când martorul este roșu trebuie neapărat să oprești, întrucât acesta anunță probleme, uzuri, erori sau defecțiuni la anumite sisteme ale mașinii. Pentru mai multe detalii vă invităm să parcurgeți acest articol.

Martorii de bord la Ford

Tabloul de bord al unei mașini moderne este din ce în ce mai complex, iar numărul martorilor diferă de la model la model și de la producător la producător, lucru copleșitor pentru un conducător neexperimentat sau pentru cineva care se află pentru prima dată la volanul unei mașini. După cum spuneam și mai sus, aprinderea martorilor de bord trebuie tratată cu maximă seriozitate de fiecare șofer, deoarece anunță o defecțiune electrică sau mecanică a mașinii, uzuri ale diferitelor piese sau anumite erori. Excepție face martorul de culoare verde, numiți și martori de informare. Așadar, prezența lor pe bordul automobilului nu trebuie să sperie, pentru că nu indică nicio problemă.

Clasificarea martorilor de bord se face după culori: verde (sau albastru, după caz), galben (sau portocaliu, după caz) și roșu și au următoarele semnificații:

  1. Verde – te informează cu privire la statusul unei componente a mașinii. Poate fi vorba despre o ușă deschisă, avariile pornite, lumini de întâlnire aprinse, semnalizări în funcțiune, faza lungă sau scurtă pornită, etc.
  2. Galben – acești martori indică o defecțiune care trebuie investigată. Unele defecțiuni trec de la sine, pe unele poți să le repari tu, iar pentru altele trebuie să ajungi în service.
  3. Roșu – anunță o defecțiune gravă a mașinii, care necesită atenție imediată. În caz contrar, îți asumi riscul unor pagume materiale sau daune corporale.

Deoarece fiecare martor de bord are o semnificație diferită în funcție de simbolul pe care îl indică, trebuie să cunoști toate aceste semne, pentru a ști ce este de făcut pe mai departe.

Citește și: Cele mai sigure mașini din lume. Ce modele au note mari la testele Euro NCAP

Ce defecțiuni apar des la mașinile americane

Lista cu defecțiuni frecvente la mașinile Ford include puține slăbiciuni, potrivit rapoartelor DEKRA, dintre care cel mai des întâlnite sunt următoarele: amortizoare cu scurgeri/lubrifiate excesiv, uzură a frânelor, uzură a rulmenţilor pe puntea spate, uzură a capetelor de bară, defecţiuni ale frânei de parcare, blocaje ale farurilor. De precizat că unele dintre aceste defecțiuni țin mai degrabă de modul în care a fost exploatată mașina și de numărul de kilometri parcurși.

În ceea ce privește defecțiunile semnalizate de martorii din bord, de culoare roșoie, cele mai riscante sunt cele din lista de mai jos. Dacă ești în trafic, parchează cu prima ocazie, oprește motorul și remediază problema.

Cele mai periculoase defecțiuni semnalizate în bord

Sistemul de frânare – dacă mașina ta are probleme cu pedala de frână sau un nivel prea scăzut al lichidului de frână, atunci vei vedea aprins în bord acest martor.

Martorul care indică probleme la sistemul de frânare

Supraîncălzire motor – dacă se aprinde acest martor trebuie să tragi pe dreapta la prima ocazie, pentru că motorul mașinii a atins o temperatură prea mare. Este posibil ca automobilul tău să piardă lichid de răcire.

 

 

 

 

 

Ulei motor – becul de la ulei îți poate indica, după caz, una dintre următoarele probleme: o temperatură prea mare a leiului, un nivel prea mic al uleiului, o presiune prea scăzută. Ultimele două sunt cele pe care vrei să le eviți cu orice preț, pentru că au costuri mari de reparație. Oprește motorul și rezolă problema.

Airbag – acest martor arată fie ca airbag-ul este oprit, fie că nu funcționează, ceea ce implică riscul ca în caz de accident să nu se deschidă. Mai există și situația în care se poate deschide accidental, fără ca mașina să fie implicată într-un accident.

Alertă baterie – ar trebui să vezi acest martor pornit preț de câteva secunde, atunci când pornești mașina. În cazul în care rămâne aprins și după, înseamnă ca ai o problemă fie cu bateria, care nu se încarcă așa cum ar trebui, fie cu alternatorul sau vreun cablu.

Capotă deschisă – martorul se aprinde atunci când capota nu a fost închisă corespunzător, caz în care trebuie să tragi pe dreapta și să o închizi.