Home » Auto » Martorul de bord EPC: ce rol are și ce probleme indică atunci când se aprinde

Martorul de bord EPC: ce rol are și ce probleme indică atunci când se aprinde

Voicu Costin / 19.03.2022, 15:00
Martorul de bord EPC: ce rol are și ce probleme indică atunci când se aprinde

Martorii de bord îndeplinesc o funcție esențială, fiind interfața prin care mașina comunică celui de la volan diferite evenimente precum o defecțiune, o potențială situație periculoasă sau activarea unei anumite funcții. Unul din martorii care se poate aprinde în bord este EPC, iar în articolul următor îți vom spune ce problemă semnalează el și ce trebuie să faci în această situație.

Ce este martorul de bord EPC

Martorul de bord EPC este cunoscut de majoritatea posesorilor de mașini care fac parte din Grupul Volkswagen. Martorul EPC se aprinde când computerul mașinii va depista o problemă la nivelul sistemului Electronic Power Control (controlul electronic al puterii). Orice tip de problemă de alimentare va fi detectată de senzori va fi semnalată de acest martor de bord.

Semnalul luminos nu indică exact tipul de problemă, ci doar una generală, care necesită o verificare de către un specialist în domeniul auto.

Când se aprinde martorul de bord EPC

În cazul în care martorul EPC se va aprinde în același timp cu alți martori, cum ar fi martorul ESP sau martorul „Check Engine”, înseamnă că problema este la nivelul sistemului de admisie sau la motor.

Cea mai frecventă problemă pentru care se aprinde martorul EPC apare la clapeta de admisie aer la motor. Există probabilitatea ca mizeria să se fi depus pe ea. În acest caz, clapeta va trebui curățată, iar apoi va trebui resetat sistemul, utilizându-se o interfață VAG-COM.

O altă cauză care poate aprinde martorul EPC este cea cauzată de benzină de proastă calitate sau a defectării unor componente electronice de la nivelul ECU. Dacă martorul EPC se aprinde singur, cauzele pot fi multiple, de obicei, de natură electronică. În manualul mașinii este menționată și o problemă cu pedala de accelerație. În acest caz, un test de diagnoză va indică problema reală pe care autoturismul vostru o poate avea.

O altă cauză o constituie defectarea „switch”-ului de la pedala de frână, care este situată deasupra acesteia. Ca o consecință, stopurile nu se vor mai aprinde. Operațiunea de schimbare a switch-ului este destul de simplă, iar piesa costă între 50 și 100 de lei.

Alte situații în care martorul de bord EPC se aprinde

  • Bujii supraîncălzite (la mașinile diesel).
  • Senzor de motor defect.
  • Senzor ABS defect.
  • Controlul tracțiunii defect.
  • Probleme cu „Cruise Control” (pilot automat).
  • Senzorul de turație a motorului defect.

Cât poți conduce cu martorul EPC aprins

Așadar, când constatați aprinderea semnalului de avertizare EPC va trebui să remediați problema în cel mai scurt timp. De preferat este să vizitați direct un specialist auto, care, în urma unei diagnoze, vă poate lămuri în legătură cu problema autoturismului vostru.

Din cauză că lampa EPC este integrată în sistemul de direcție și în cel de frânare este necesar să rezolvaţi problema cât mai repede, deoarece pot apărea și alte avarii. Din cauza defectării acestui sistem, inclusiv sistemul ABS, care este interconectat la această componentă a mașinii, se poate detecta, iar consecințele pot fi foarte grave, dacă veți fi nevoit să evitați un accident iminent.