Home » Auto » De ce s-a aprins ABS în bord? Ce e bine să știe șoferii în această situație

De ce s-a aprins ABS în bord? Ce e bine să știe șoferii în această situație

Cojocaru Cristian / 23.09.2021, 16:58
De ce s-a aprins ABS în bord? Ce e bine să știe șoferii în această situație

Vehiculele moderne au ceea ce este cunoscut ca un sistem de frânare antiblocare. Află care este motivul pentru care martorul ABS s-a aprins în bord și ce trebuie să faci dacă te afli în această situație.

Motivele pentru care ABS ar putea fi aprins în bord

Scopul acestui sistem este de a păstra șoferul în siguranță, împiedicând blocarea roților în timpul acționării frânelor. În acest fel, poți păstra controlul asupra direcției și vehiculul tău nu va aluneca ca urmare a blocării roților. În plus, există un bec de avertizare pe tabloul de bord care se va aprinde dacă există vreun fel de problemă cu sistemul de frânare antiblocare.

Aceasta este o lumină pe care trebuie să o iei în serios, deoarece este un semn de avertizare timpurie că sistemul de frânare trebuie inspectat imediat. Există multe cauze care ar putea determina aprinderea luminii ABS. Nu înseamnă întotdeauna că există o problemă cu sistemul antiblocare direct. Ar putea exista, de asemenea, o problemă cu alți senzori sau componente cu care comunică, de asemenea.

Lichid de frână redus

Lichidul de frână are mult de-a face cu controlul presiunii de frânare în cadrul unui sistem de frânare antiblocare. Există un rezervor de lichid de frână care reține fluidul sistemului de frânare antiblocare. Uneori ar putea exista o scurgere din acest rezervor care va determina scăderea nivelului de lichid. Fie acesta, fie cantități excesive de aer pot exista în sistem. Oricum ar fi, cu siguranță poate provoca aprinderea luminii de avertizare ABS pe tabloul de bord.

Senzor de viteză defect

Există senzori de viteză încorporați în butucul fiecărei roți care calculează rata de mișcare a acelei roți. Aceste informații sunt apoi transmise sistemului de frânare antiblocare. Dacă se dovedește că cel puțin una dintre roți se mișcă prea încet, sistemul de frânare antiblocare va crește presiunea lichidului de frână pentru a permite roții să se deplaseze la o viteză normală. Dar dacă există o problemă cu senzorul de viteză, sistemul de frânare antiblocare va detecta acest lucru și va provoca aprinderea luminii de avertizare pe tabloul de bord.

Modul ABS defect

Modulul sistemului de frânare antiblocare poate forma coroziune după un timp. Acesta este de fapt unul dintre cele mai frecvente motive pentru care ajunge să existe o problemă cu sistemul de frânare antiblocare. Dacă modulul este corodat, atunci nu poate obține informații de la senzorul de viteză al roții. Ca urmare, lumina ABS se aprinde pe tabloul de bord. Nici măcar nu este nevoie de multă coroziune pentru ca acest lucru să se întâmple.

Verificare bec

Unele vehicule vor efectua ceea ce este cunoscut sub numele de control al becului pe tabloul de bord. Această verificare este pentru confortul șoferului, astfel încât aceștia să știe că becurile luminilor de avertizare ale vehiculului lor funcționează corect. Aceste lumini se vor stinge de obicei singure după o anumită perioadă de timp. În unele cazuri, poate exista o eroare în verificarea becului, care menține lumina de avertizare ABS aprinsă după finalizarea verificării becului.

Pompa hidraulică uzată

Dacă există o roată a unui vehicul care se deplasează cu o viteză diferită de celelalte roți, senzorul de viteză a roții detectează acest lucru și apoi notifică sistemul de frânare antiblocare. Odată ce acest lucru se întâmplă, sistemul va activa pompa hidraulică pentru a crește cantitatea de presiune a lichidului de frână.

Acest lucru va permite roților să își mențină tracțiunea pe măsură ce ating pământul. Din păcate, pompele hidraulice tind să se uzeze după ani de utilizare. Acest lucru ar determina cu siguranță aprinderea luminii ABS, ceea ce înseamnă că ar trebui să înlocuiești pompa hidraulică imediat.

abs bord
Aprinderea martorului ABS in bord poate avea mai multe motive in spate

Ce trebuie să faci când lampa ABS a mașinii se aprinde

Când lampa ABS se activează pe tabloul de bord al mașinii tale, semnalează că ceva nu este în regulă cu sistemul de frânare antiblocare. Asta înseamnă că, dacă trebuie să calci rapid pedala de frână pentru a opri vehiculul, atunci s-ar putea să nu se oprească atât de repede pe cât dorești. Drept urmare, ai putea suferi un accident, în cel mai rău caz.

Practic, funcția sistemului de frânare antiblocare este de a menține anvelopele autovehiculului pe drum în timp ce frâna este călcată agresiv. În acest fel, roțile nu se blochează sau nu alunecă necontrolat pe drum în timpul procesului de frânare. Acest lucru este deosebit de important dacă drumul este alunecos sau umed.

În momentul în care pornești mașina și computerul nu găsește nicio problemă, lampa ABS se va stinge rapid. Dar dacă lumina ABS rămâne aprinsă, înseamnă că există o problemă cu sistemul ABS.

Uneori s-ar putea să conduci, iar lumina ABS se va aprinde și brusc. În orice caz, trebuie să mergi cu autovehiculul la un mecanic auto de fiecare dată când te confrunți cu această problemă. Service-urile auto sunt singurele care sunt echipate suficient pentru diagnostica problema și a determina ce componentă a sistemului de frânare antiblocare necesită reparații sau înlocuire.