Home » Auto » Prima Dacie 1100. Cum arăta și ce spunea Ceaușescu despre ea. Secretul Daciei oferite cadou dictatorului

Prima Dacie 1100. Cum arăta și ce spunea Ceaușescu despre ea. Secretul Daciei oferite cadou dictatorului

Burghelea Cătălina / 20.08.2021, 13:25
Prima Dacie 1100. Cum arăta și ce spunea Ceaușescu despre ea. Secretul Daciei oferite cadou dictatorului

Dacia 1100 a fost prima berlină fabricată în România. Mașina a ieșit pe poarta uzinei de la Mioveni (pe atunci Colibaşi), din judeţul Argeş, la data de 20 august 1968. Modelul a fost construit în timp record. În mai puțin de trei luni, mașina a fost prezentată tovarăşului Nicolae Ceauşescu, care a avut o reacție cu totul neașteptată.

Ce a spus Nicolae Ceaușescu despre prima Dacie 1100

Prima Dacia 1100 a fost un derivat al Renault 8, fabricat sub licenţa francezilor de la Renault, iar ideea fabricării acestui model a venit imediat după vizita istorică în România a preşedintelui francez Charles de Gaulle, din 14 – 18 mai 1968.

Pe 20 august 1968, pe poarta fabricii de la Mioveni a ieșit Dacia 1100, primul autoturism românesc. Așa cum era de așteptat, automobilul i-a fost făcut cadou președintelui României de atunci, Nicolae Ceauşescu. Mașina făcută cadou lui Ceaușescu avea aplicată o plachetă din bronz pe care scria:

„Primul autoturism de serie fabricat în RSR. Muncitorii, inginerii şi tehnicienii constructori de maşini vă aduc dumneavoastră, tovarăşe Nicolae Ceauşescu, prinosul de recunoştinţă pentru iniţierea producţiei de autoturisme în România şi pentru grija permanentă ce o purtaţi dezvoltării industriei noastre socialiste“.

Deși nu știa să conducă și a numit-o „perfectă pentru idioţi”, Nicolae Ceauşescu a fost încântat de dar și s-a urcat la volanul primei mașini Dacia 1100 (20 august 1968). La acea vreme, autoturismul avea un preţ destul de scump pentru românii de rând. Dacia 1100 costa circa 55.000 de lei.

„Prea luxoasă pentru idioți”

Totuși, pe tovarășul Ceaușescu îl nemulțumea ceva la acest model românesc. În momentul în care l-a văzut, președintele României a afirmat că este „prea luxos pentru idioţi”, potrivit unei mărturii a lui Ion Mihai Pacepa, fostul şef al spionajului extern. Așa că a ordonat eliminarea rapidă a „luxurilor inutile”, mai exact radioul, oglinda retrovizoare din dreapta şi încalzirea pentru pasagerii din spate.

Prima Dacie 1100. Cum arata si ce spunea Ceausescu despre ea. Secretul Daciei oferite cadou dictatorului
Prima Dacie 1100. Cum arata si ce spunea Ceausescu despre ea. Secretul Daciei oferite cadou dictatorului

Adevărul despre mașina fabricată la Mioveni

Dacia 1100 a fost fabricată doar patru ani de zile, din 1968 şi până în 1972, la Mioveni. În această perioadă au fost realizate peste 37.500 de automobile Dacia 1100. Apoi i-a luat locul Dacia 1300, un model sub licenţa R12, al cărei preţ era similar cu al unui apartament cu două camere în Buucrești: 70.000 de lei.

„Fabricarea primului automobil Dacia, în 1968, a însemnat un eveniment naţional bine gândit, aşteptat cu sufletul la gură de toată lumea. Nici nu realizam noi, atunci, cum avea să evolueze uzina, gândită, iniţial, doar pentru fabricarea a 50.000 de bucăţi, şi care, iată, astăzi, a ajuns la 350.000 de bucăţi, adică de şapte ori mai mult“, a precizat Constantin Stroe, vicepreşedintele Dacia, pentru Adevărul.

În realitate, modelul înmânat președintelui Republicii Socialiste România nu a fost chiar prima Dacie 1100. De fapt, automobilul a fost rezultatul mai multor teste şi îmbunătăţiri aduse primelor vehicule fabricate cu adevărat în uzina de la Mioveni.

„Primul autoturism fabricat la Mioveni a rămas în uzină. Nu puteai să-i dai lui Ceauşescu chiar primul autoturism ieşit de pe benzile de montaj. Până la 20 august se produseseră, aici, mai multe maşini care au fost foarte atent verificate, ca să poată fi aleasă cea care avea să-i fie înmânată preşedintelui”, a dezvăluit Constantin Stroe.

Autoturismul primit cadou de Nicolae Ceauşescu a fost achiziţionat de către Automobil Clubul Român (ACR), prin licitaţie, în anul 1999, de la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat.