Home » Auto » Rabla 2022: când se lansează, ce modificări importante apar și ce primă de casare se poate obține

Rabla 2022: când se lansează, ce modificări importante apar și ce primă de casare se poate obține

Alexandru Cazacu / 14.01.2022, 11:27
Rabla 2022: când se lansează, ce modificări importante apar și ce primă de casare se poate obține

Românii care doresc să își achiziționeze un autoturism nou prin „Rabla 2022” trebuie să știe că programul vine în acest an cu schimbări importante. Când se lansează programul, ce modificări apar și care este valoarea primei de casare ce poate fi obținută, puteți afla în continuarea acestui articol.

Când se lansează programul Rabla 2022

Ministerul Mediului a anunțat că programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi lansate în luna februarie, iar bugetul alocat pentru acest an este cel mai mare de până acum. Potrivit ministrului Tánczos Barna, bugetul alocat pentru 2022 va fi de peste 1,2 miliarde de lei, iar până la sfârșitul acestei luni va fi finalizată analiza dosarelor depuse anul trecut.

„Vom asigura, în 2022, cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată Rabla Clasic și Rabla Plus și acest buget va fi de peste 1,2 miliarde de lei. Este de asemenea, prima dată când închidem anul precedent în luna ianuarie, este prima dată când toate cererile depuse în cursul anului precedent, până la sfârșitul lunii ianuarie vor fi analizate, aprobate, cele care nu sunt complete respinse, cele care sunt complete vor aprobate și vor intra în finanțare”, a explicat ministrul Mediului.

Ce modificări importante apar în programul Rabla 2022

Cu toate că valoarea voucherului pentru casarea unei mașini vechi scade cu 1.500 de lei, în acest an solicitanții pot să aducă două rable la schimb, iar pentru acestea ar putea primi în total chiar și 16.500 de lei, potrivit stirileprotv.ro.

În schimb, autoturismele trebuie să fie mai vechi de 15 ani, iar mașina cumpărată în loc, trebuie să aibă emisii foarte scăzute. De asemenea, pentru a casa un autoturism prin programul Rabla 2022, acesta trebuie să fie înmatriculat în România de cel puțin șase ani.

Printre altele, una dintre noile modificări stabilește diminuarea cu 5 grame a valorilor cantităților de emisii de CO2/km aferente pragului de eligibilitate și de obținere a ecobonusului.

Când se lansează Rabla 2022 și ce schimbări apar
Când se lansează Rabla 2022 și ce schimbări apar

Ce primă de casare se poate obține

Mai exact, voucherul primit prin Rabla Clasic este în valoare de 6.000 de lei, însă la această sumă se mai adaugă un bonus de 1.500 de lei dacă mașina adusă la casare este mai veche de 15 ani și are o normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

Cu toate acestea, se mai poate aduce o rablă în plus pentru achiziționarea unui singur autoturism, iar pentru cea de-a doua mașină voucherul va fi de 3.000 de lei. În cazul în care și aceasta are peste 15 ani, se va adăuga același bonus de vechime în valoare de 1.500 de lei.

În concluzie, suma maximă care poate fi primită pentru cele două autoturisme mai vechi de 15 ani poate ajunge la 12.000 de lei. Însă, în funcție de emisiile autoturismului nou achiziționat, puteți primi un ecobonus, care poate ajunge la 4.500 de lei, în cazul unei mașini hibrid.

Modificări în programul Rabla Plus 2022

În acest an apar modificări importante și în programul Rabla Plus, prin care pot fi achiziționate mașinile 100% electrice. Concret, în 2022, în schimbul unui autoturism vechi casat se va putea achiziționa o mașină pur-electrică nouă, iar prima de casare în acest caz este de 45.000 lei. De asemenea, dacă mașina casată este mai veche de 15 ani, la suma menționată se adaugă și bonusul de 1.500 de lei.

La casarea a două autoturisme vechi, voucherul poate ajunge la 48.000 de lei. Iar dacă la acești bani se adaugă și bonusurile de vechime, asta înseamnă o reducere de 51.000 de lei pentru o mașină 100% electrică. Este important să menționăm faptul că până acum nu era necesar să predai o mașină veche pentru a-ți cumpăra o mașină electrică nouă.

Pentru cei care doresc să cumpere un autoturism hibrid, ecobonusul poate fi cuprins între 20.000 și 26.000 de lei. Însă acest lucru depinde de numărul mașinilor casate și de vechimea acestora.