Home » Auto » Trucul care te ajută să îți încălzești mașina imediat pe timp de iarnă. 4 soluții și recomandări

Trucul care te ajută să îți încălzești mașina imediat pe timp de iarnă. 4 soluții și recomandări

Cojocaru Cristian / 28.12.2021, 19:25
Trucul care te ajută să îți încălzești mașina imediat pe timp de iarnă. 4 soluții și recomandări

Temperaturile scăzute reprezintă mari bătăi de cap șoferilor. În afara faptului că aceștia trebuie să dea zăpada la o parte de pe mașină și să înlăture gheața de pe geamuri, trebuie să suporte și frigul din interiorul mașinii înainte ca aceasta să se încălzească. Dacă și ție îți displace acest lucru citește ce trucuri ai la dispoziție ca să îți încălzești mașina pe timp de iarnă mai repede.

Modalitățile prin care să îți încălzești mașina pe timp de iarnă

Cu siguranță și tu te numeri printre cei care în timpul iernii întâmpină probleme cu privire la instalația de climatizare, dar și geamurile aburite care îți obturează vizibilitatea din interiorul mașinii atunci când este frig afară. Cu toate acestea, există câteva trucuri de care te poți folosi pentru a putea trece rapid peste aceste probleme.

De cele mai multe ori, după ce motorul mașinii este pornit, șoferii au tendința de a da sistemul de încălzire la maximul. Acest lucru nu are de fiecare dată efectul dorit, decât în cazul mașinilor care sunt echipate cu un sistem de climatizare mai sofisticat, dar și cu funcție specială de dezghețare și dezaburire a gemurilor.

Din cauza faptului că motorul este abia pornit, în gurile de ventilație va pătrunde doar aer rece la început, lucru care nu te va ajuta prea mult pentru a dezaburi sau dezgheța geamurile. Totodată, cuplarea compresorului aerului condiționat reprezintă o sarcină în plus pentru motor, astfel că este necesară o perioadă de timp mai îndelungată pentru ca acesta să ajungă la temperatura necesară. Toate aceste lucruri duc la uzarea motorului dar și emisia de dioxid de carbon.

În acest caz, se recomandă să lași motorul să ajungă mai aproape de temperatura respectivă înainte de a porni sistemul de ventilație sau de aer condiționat. Totodată, este bine de știut faptul că motorul se încălzește mai repede atunci când mașina se deplasează decât la ralanti. Astfel, după ce ți-ai asigurat vizibilitatea curățând geamurile, poți pleca imediat după ce ai pornit motorul decât să aștepți până când acesta se va încălzi.

încălzești mașina
Instalarea sistemului Webasto poate fi o alta solutie viabila pe timp de iarna

Sistemul de încălzire care poate încălzi mașina în 5 minute

În cazul celor ale căror mașini sunt dotate cu sistem de aer condiționat, cel mai bine este să nu lași nefolosit această instalație în ideea că ar putea face economie, deoarece pe viitor, este posibil să apară probleme în cazul agentului din instalație. Specialiștii nu recomandă însă setarea temperaturii la o valoare maximă.

În cazul în care temperatura din mașină este prea scăzută, șoferul va simți disconfortul termic lucru care îl va determina să își diminueze atenția la șofat. Pe de altă parte, dacă temperatura este prea ridicată, atunci unii șoferi s-ar putea confrunta cu somnolență și dureri de cap, de aceea, specialiștii recomandă o temperatură optimă cuprinsă între 20 – 21 de grade Celsius.

Totodată, șofatul cu haine groase nu este recomandat din cauza faptului că reacțiile sunt încetinite, iar hainele groase nu vor permite centurii de siguranță să fie fixată într-un mod corespunzător. O altă metodă de care te poți bucura și chiar găsi utilă pentru a avea o temperatură cât mai optimă în mașină este instalarea sistemului Webasto.

Acesta reprezintă un ansamblu ajutător de încălzire și are rolul de a încălzi mai repede motorul și lichidul de răcire. Pentru a putea beneficia de sistem, se recomandă programarea pornirii sistemului în mod automat cu ajutorul unei aplicații pe care o poți instala pe telefonul tău mobil.

Astfel, în cinci minute de la pornirea motorului, acesta poate ajunge la temperatura optimă de funcționare. Acest sistem folosește combustibilul din rezervorul mașinii care este aprins într-o cameră etanșă. Ulterior, antigelule ste încălzit și străbate radiatorul mașinii. Astfel, aerul din interiorul mașinii se va încălzi mai rapid decât în mod normal.