Home » Când, unde, cum » 10 lucruri și situații din lume aparent de necrezut, dar care sunt complet adevărate

10 lucruri și situații din lume aparent de necrezut, dar care sunt complet adevărate

Cojocaru Cristian / 21.12.2021, 15:15
10 lucruri și situații din lume aparent de necrezut, dar care sunt complet adevărate

Este o vorbă care afirmă că „viața bate filmul”. Ei bine, realitatea de multe ori se dovedește a fi mult mai ciudată și surprinzătoare decât ficțiunea. Chiar dacă în anumite momente, ne gândim că este vorba doar despre un trucaj bine realizat, la o analiză mai atentă, ne dăm seama că este cât se poate de real. Află câteva lucruri și situații din lume care sunt de necrezut.

Lucruri și situații care sunt de necrezut și totuși sunt reale

Aflați în fața anumitor situații, ne gândim că nu este posibil să fie real. Totuși, ni se demonstrează contrariul, în ciuda scepticității de care dăm dovadă. Iată câteva lucruri și situații care par greu de crezut și totuși sunt 100% reale.

Locul în care nu plouă

De cele mai multe ori, când ne gândim la locurile secetoase, în minte ne vin zonele deșertice. Cu toate acestea, există o regiune a Pământului în care nu a plouat de milioane de ani. Această regiune este situată în Antarctica și se numește Dry Valleys, acoperind o suprafață de peste 4.800 de kilometri pătrați. În zonă nu a mai plouat de aproximativ două milioane de ani, iar singura sursă de apă este Lacul Bonney, care este acoperit cu un strat de gheață de până la cinci metri.

Avocado deține o sursă uriașă de potasiu

Deși majoritatea oamenilor consideră că bananele reprezintă cea mai mare sursă de potasiu, avocado îl întrece de două ori. Astfel, un avocado poate asigura o treime din doza zilnică recomandată de postasiu. Totodată, fructul este bogat în vitamina B6, vitamina C, acid foli și  acid pantotenic.

Primul deschizător de conserve a fost inventat 48 de ani mai târziu de când au apărut conservele

Conservele au fost inventate la cererea lui Napoleon Bonaparte care dorea o soluție pentru a păstra hrana pentru trupele sale pentru o perioadă mai lungă de timp. Acesta a oferit un premiu de 12.000 de franci celui care va propune cea mai bună soluție. În anul 1810, Nicholas Appert a fost cel care a propus primele conserve care erau confecționate din sticlă. Pe parcursul aceluiași an, Peter Durand a realizat însă prima conservă din cutie de metal. Totuși, soldații se confruntau cu dificultăți în ceea ce privea deschiderea acestora. Abia în anul 1810, Ezra Warner a inventat și patentat primul deschizător de conserve.

Mai multe bacterii pe telefon decât în WC

În prezent, telefonul mobil a ajuns să fie considerat o „extensie” a corpului uman, având în vedere că îl folosim aproape în fiecare moment. Potrivit unor analize s-a demonstrat faptul că pe un smartphone obișnuit există mai multe bacterii decât pe colacul unui WC. Pentru a dezinfecta acest obiect, este necesar ca periodic să folosim un șervețel antibacterial pentru a-l șterge.

Rechinii au apărut înaintea copacilor

Cu toate că îți este greu să crezi acest lucru, este cât se poate de adevărat. Rechinii au apărut pe Pământ înaintea copacilor. Astfel, cea mai veche specie de arbori cunoscută este Archaeopteris, care a dispărut între timp. Totuși, după analiza unor fosile s-a demonstrat că acesta a existat pe Pământ acum 350 de milioane de ani, în locul în care în prezent se află deșertul Sahara. Tot pe baza testelor unor fosile s-a arătat că rechinii datează de acum 400 de milioane de ani.

Delfinul care s-a sinucis din dragoste

Acest lucru pare desprins dintr-o poveste fictivă, însă este cât se poate de real. Deflinul Peter a intrat în contact cu cercetătoarea Margaret Howe în anul 1965. În baza unui experiment NASA, deflinul trebuia să învețe să comunice cu oamenii în limba engleză. Pentru ca acest experiement să decurgă conform planului, cei doi au mâncat, au dormit și s-au jucat împreună. La acea vreme, Peter avea vârsta de șase ani și era pe punctul de a deveni activ din punct de vedere sexual. Pentru ca delfinul să execute în continuare comenzile primite, îngrijitoarea a ajuns atât de departe încât a ajuns să îl masturbeze. După finalizarea experimentului, Peter a fost trimis în Miami, departe de Margaret. Câteva săptămâni mai târziu, Peter s-a sinucis prin înfometare.

lucruri de necrezut
Delfinul Peter s-a sinucis din dragoste

Inundația cu sirop care a ucis 21 de persoane

În data de 5 ianuarie 1919, un rezervor de melasă s-a spart și a provocat indundație în orașul Boston din Statele Unite. Acest val de sirop a măturat străzile cu o viteză de 56 de kilometri pe oră, ajungând la o înălțime maximă de opt metri. Atunci, 21 de persoane și-au pierdut viața și alte 150 de au fost rănite. Evenimentul este cunoscut drept Marea Inundație de Melasă, având o putere atât de mare încât a doborât câteva construcții.

Planeta din gheață care arde

Anul 2007 era anul în care era descoperită planeta „Gliese 436b” și se află în afara Sistemului Solar. Această planetă orbitează în jurul stelei pitice „Gliese 436”, având dimensiuni similare cu planeta Neptun. Cu toate că temperatura sa este de 439 de grade Celsisus, ceea ce ar face dovada faptului că apa nu ar putea exista, planeta este acoperită în totalitate de gheață. Acest tip de material este denumit gheață-x și este absolut unică, având în vedere temperatura la care poate rezista.

Ursul polar are blana transparentă

Cu toții știm că urșii polari sunt de culoare albă, fapt care ne determină să ne gândim că blana acestuia este albă. Adevărul este că blana ursului polar este transparentă, în timp ce pielea acestuia este de culoare neagră. Datorită faptului că stratul superior al blănii este transparent, el reflectă lumina solară dându-ne impresia că blana acestuia este albă.

Care a fost primul: trenul sau bicicleta?

Dovada primului sistem de transport feroviar datează din 600 î.en., atunci când grecii antici foloseau căile din Diolkos pentru a transporta bărcile prin Istmul Corint. „Trenurile” erau vehicule trase de oameni sau animale și se deplasau pe rigole din calcar, sistem utilizat de peste 650 de ani. Istoria bicicletei începe în anul 1818m atunci când neamțul Karl Drais a inventat un mijloc de transport din lemn cu două roți care a fost denumit „Laufmachine”, sau „mașina pentru alergat”. Această primă bicicletă nu avea pedale, iar cel care o folosea trebuia să se ajute de picioare pentru a propulsa bicicleta, atingând solul.