Home » Când, unde, cum » Ce culoare are de fapt blana urșilor polari. Nu este albă

Ce culoare are de fapt blana urșilor polari. Nu este albă

Alexandru Cazacu / 01.11.2021, 12:23
Ce culoare are de fapt blana urșilor polari. Nu este albă

Cu siguranță, toată lumea știe cum arată un urs polar. Acest animal trăiește în zonele nordice înghețate ale Oceanului Arctic (Rusia, Candada, Alaska-SUA, Groenlanda și Norvegia. Deși poate părea incredibil, blana urșilor polari nu este albă. Cu toate acestea, ce culoare are de fapt blana urșilor polari? Ei bine, acest lucru îl veți afla în continuarea acestui articol.

Ce culoare are de fapt blana urșilor polari

Deși blana urșilor polari pare să fie de culoare albă, ea este de fapt transparentă. Ba chiar mai mult de atât, pielea acestui animal este de culoare neagră. Atunci, care este motivul pentru care blana urșilor polari pare să fie albă? Ei bine, răspunsul la această întrebare ne duce în lumea opticii, care este știința luminii și a vederii.

Cu toate că urșii polari par de obicei albi, blana lor nu este albă, dar capătă o această nuanță datorită structurii sale. Spre deosebire de firul de păr uman, cel din blana ursului polar este gol precum un pai. Ei bine, aceste tuburi sunt prea mici pentru a fi văzute fără microscop, însă există suficient spațiu pentru ca lumina să se împrăștie înăuntru.

Când razele soarelui ating blana transparentă a ursului polar, o parte din această energie luminoasă rămâne prinsă în firul de păr. Această energie În partea goală a firului de păr, această energie provocă o reacție numită luminiscență, care este de fapt o emisie de lumină. Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când fasciculul de lumină intră în contact cu partea laterală a părului.

Ce culoare are de fapt blana ursului polar
Care este de fapt culoare blănii urșilor polari

De ce blana ursului polar pare să fie albă

Această luminiscență este accelerată de particulele care împrăștie lumina. Dacă e să ne uităm la părul firul de păr din blana unui urs polar printr-un super microscop, am putea observa mici umflături, acestea fiind particulele care împrăștie lumina. Pe măsură ce lumina lovește aceste particule, fasciculul de lumină se sparge în mai multe fascicule care sunt trimise în direcții diferite, potrivit earthrangers.com.

Toată această lumină din interiorul părului face ca blana unui urs polar să pară a fi de culoare albă și să ajute animalul să se integreze în mediul său arctic, cu zăpadă și gheață. Când soarele strălucește asupra blănii urs polar, ultravioletele coboară la baza părului, unde intră în contact cu pielea întunecată a ursului, iar atunci aceasta produce o culoare albicioasă datorită fluorescenței.

De asemenea, blana acestor urși poate să capete o tentă de galben. Ba chiar mai mult de atât, în sezonul cald, în urma proceselor de oxidare, blana poate avea chiar și nuanțe de maro sau gri. Asta depinde de anotimp și de condițiile de iluminare. Blana ursului polar are rolul de ai oferi animalului o protecție corespunzătoare împotriva frigului, dar oferă și o foarte bună aderență pe gheață.

După cum spuneam, pielea urșilor polari este de culoare neagră. Se pare că și acest aspect este foarte important pentru aceste animale, pentru că aceasta absoarbe mai ușor căldura de la soare. În acest fel, urșii polari își pot menține o temperatură corespunzătoare constantă, chiar și atunci când afară este extrem de frig.